Vraag en antwoord

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Onderwerpen

Klik op het onderwerp waar jouw vraag over gaat:

Algemene vragen

Etiket voedingssupplement

Vitamines en mineralen

Veiligheid

Kruiden

Algemene vragen

Wat is een voedingssupplement?

Voedingssupplementen zijn tabletten, capsules, poeders of druppels met actieve stoffen voor je gezondheid. Supplementen zijn bedoeld als aanvulling op je dagelijkse voeding. Vitamines zijn de bekendste, maar ook producten met mineralen, kruiden, visolie, probiotica of andere stoffen zoals glucosamine zijn voedingssupplementen. Ze zien er misschien uit als geneesmiddelen, maar dat zijn het niet. Je kunt ze kopen bij de drogist, apotheek, reformwinkel en in steeds meer supermarkten.

Waarom zou ik een voedingssupplement gebruiken?

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Het lukt veel mensen niet om elke dag 2 stuks fruit en 250 gram groente te eten of 1x per week vette vis. Een multivitamine of visolie kan dan een goede aanvulling zijn. In bepaalde omstandigheden, zoals tijdens zwangerschap, sporten, ouder worden of chronische ziekte, heeft je lichaam behoefte aan extra voedingstoffen. Daarnaast kiezen mensen voor een supplement voor zijn specifieke werking zoals bijvoorbeeld de nachtrust, ter ondersteuning van sterke botten of voor een gezond cholesterolgehalte.

Werken voedingssupplementen?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar gezondheidseffecten van voedingssupplementen en de actieve stoffen hierin. Hierdoor is er steeds meer bekend over de rol en het nut van voedingssupplementen voor onze gezondheid.

Voor wie zijn voedingssupplementen bedoeld?

Voedingssupplementen zijn voor diverse doelgroepen verkrijgbaar. Zo zijn er producten speciaal voor kinderen, sporters, zwangere vrouwen of senioren. In een multi voor zwangere vrouwen zit bijvoorbeeld extra foliumzuur, vitamine D en soms ook visvetzuren. Supplementen voor kinderen bevatten vaak extra calcium en vitamine D.

Op welk moment kan je het beste een supplement innemen?

Voor vetoplosbare vitamines, A, D, E, en K, wordt het aangeraden om deze tijdens de maaltijd in te nemen, omdat deze beter worden opgenomen met vet. Het maakt hiervoor niet uit welke maaltijd dit is. Ook vitamine C kan het best tijdens de maaltijd worden ingenomen, aangezien de vitamine de opname van ijzer uit je voeding verbetert.

Voor de overige supplementen is er geen aanbeveling voor inname. Probeer supplementen altijd op hetzelfde moment in te nemen, op die manier vergeet je ze minder snel.

Etiket voedingssupplement

Wat zegt een etiket?

Het etiket vermeldt altijd dat het om een voedingssupplement gaat, door middel van het woord ‘voedingssupplement’. Verder vind je op het etiket de samenstelling van het product, de houdbaarheid en het gebruiksadvies. Het is belangrijk om je aan dit gebruiksadvies te houden.

Zie ook: Hoe lees je een etiket van een voedingssupplement.

Wat is een gezondheidsclaim?

Een gezondheidsclaim is een bewering over het effect van een bepaalde stof in een levensmiddel op de gezondheid. Gezondheidsclaims staan soms vermeld op de verpakking en op online- productpagina’s van voedingsmiddelen en voedingssupplementen. Enkele voorbeelden:

  • Vitamine D voor sterke botten
  • Gember ondersteunt de spijsvertering
  • De omega-3-vetzuren EPA en DHA zijn goed voor het hart

Klik hier voor meer informatie

Kan ik alles wat op een etiket staat voor waar aannemen?

De Nederlandse wet stelt veel eisen aan wat er op een etiket mag staan. Zo mogen alleen gezondheidseffecten worden vermeld als deze wetenschappelijk zijn bewezen. Soms gebeurt het dat er onjuiste beweringen worden gedaan op een etiket of in reclame. Dit wordt aangepakt door de Nederlandse overheid en de Reclame Code Commissie.

Wat betekent RI op een etiket?

Referentie-innames (RI’s) zijn door de Europese Commissie vastgelegde wettelijke richtwaarden. Het geeft aan hoeveel vitamines en mineralen een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft. De RI houdt geen rekening met geslacht, leeftijd of je persoonlijke situatie. Het is enkel een grove indicatie van de hoeveelheid vitamines en mineralen die iemand dagelijks nodig heeft.

Hoe weet ik of de aangegeven dosering de juiste is?

Wanneer je totale inname van een voedingstof onder de veilige bovengrens ligt, is inname veilig. Met totale inname bedoelen we je inname uit voeding en supplementen. De veilige innames per vitamine of mineraal kun je vinden op de specifieke pagina, onder Alle voedingssupplementen.  

Vitamines en mineralen

Wat is een vitamine?

In eten en drinken komen in kleine hoeveelheden vitamines voor. Je lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig voor de groei en ontwikkeling en uiteraard om gezond te blijven. Vitamines kun je niet, of niet in voldoende mate, zelf aanmaken. Daarom is het nodig om dagelijks gezond te eten en te drinken, om zo voldoende onmisbare voedingsstoffen binnen te krijgen. Je kunt als aanvulling hierop voedingssupplementen met één of meerdere vitamines slikken.

Vitamines zijn in twee soorten onder te verdelen; 4 vet oplosbare en 9 wateroplosbare vitamines.

Hoe herken ik een vitaminetekort?

Een tekort aan een bepaalde vitamine herken je vaak aan lichamelijke ongemakken, zoals vermoeidheid of duizeligheid. Op deze website vind je bij iedere vitamine (onder Alle voedingssupplementen) hoe je een tekort aan die specifieke vitamine herkent. Vermoed je een tekort? Neem dan contact op met je huisarts. Door bloed af te nemen kan een tekort met zekerheid worden bepaald.  

Zijn natuurlijke vitamines beter dan synthetische?

Vitamines en mineralen zijn er in natuurlijke en synthetische vorm. De opneembaarheid van natuurlijke vitamines is niet altijd beter dan die van synthetische. Dit verschilt per vitamine. Zo worden vitamine E en pro-vitamine A (bètacaroteen) beter opgenomen in de natuurlijke vorm. Daarentegen kan ons lichaam, foliumzuur, vitamine B5, B6, B12 en vitamine D in synthetische vorm beter opnemen

Wat is een mineraal?

Mineralen komen in hele kleine hoeveelheden voor in ons eten en drinken. Ze worden ook wel spoorelementen genoemd. Net als vitamines zijn ze belangrijk om met de voeding in te nemen, omdat ze nodig zijn voor allerlei processen in het lichaam, betrokken bij de groei en ontwikkeling en uiteraard om gezond te blijven.

Veiligheid

Zijn voedingssupplementen veilig?

De Nederlandse wet stelt veel eisen aan de kwaliteit en veiligheid van voedingssupplementen. Voedingssupplementen die in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn veilig. De meeste ingrediënten zitten gewoon in je voeding. Uiteraard is overmatige consumptie nooit gezond. Dat geldt voor voeding en ook voor supplementen.

Kan ik te veel binnenkrijgen van een stof als ik een supplement gebruik?

Supplementen die in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn veilig. Net als voor voeding geldt: te veel van hetzelfde is nooit goed. Als je het advies op het etiket van een voedingssupplement volgt, kun je het veilig gebruiken naast je voeding. Combineer je meerdere supplementen, bekijk de verschillende etiketten dan goed en tel de hoeveelheden van dezelfde vitamine of mineraal bij elkaar op.

Zijn voedingssupplementen te combineren met geneesmiddelen?

De meeste voedingssupplementen kunnen naast geneesmiddelen worden gebruikt. Maar er zijn uitzonderingen. Zo moeten personen die antistollingsmiddelen gebruiken geen hoge dosering vitamine K nemen. Wanneer je voedingssupplementen gebruikt, kijk dan altijd op het etiket of er een waarschuwing staat voor gebruik bij bepaalde geneesmiddelen. Wanneer je geneesmiddelen gebruikt is het verstandig het gebruik van kruidensupplementen met je arts, therapeut of apotheker te overleggen.

Zie ook ons overzicht.

Is een teveel aan vitamine B6 onveilig?

De veiligheid van hoge doseringen vitamine B6 is onduidelijk. Supplementen met een dosering lager dan 21 milligram vitamine B6 zijn voor normale mensen veilig. In uitzonderlijke gevallen, kunnen sommigen ook bij lagere hoeveelheden bijwerkingen ervaren, zoals tintelingen. In dat geval is het raadzaam om te stoppen met inname van vitamine B6 supplementen en de bijwerking te melden.

Kan ik meerdere supplementen tegelijk gebruiken?

Net als dat je verschillende voedingsmiddelen naast elkaar kunt gebruiken, is dat ook met voedingssupplementen mogelijk. Bijvoorbeeld een multivitamine en een visoliecapsule of glucosamine zijn goed te combineren.

Kruiden

Wat is een kruidensupplement?

In kruiden en planten zitten veel verschillende werkzame stoffen. Ze kunnen positieve gezondheidseffecten opleveren als je ze in een bepaalde hoeveelheid binnen krijgt. Denk aan kurkuma voor behoud van soepele gewrichten. Of valeriaan en passiebloem goed voor je nachtrust. Een kruidensupplement is eigenlijk een slimme en makkelijke manier om zoveel mogelijk van de werkzame stoffen van de plant binnen te krijgen. Kruidensupplementen worden ook wel kruidenpreparaten genoemd en zijn verkrijgbaar als pillen of capsules en soms ook als druppels, poeders of drankjes.

Lees hier meer over kruiden.