Wat zijn biologische voedingssupplementen?

Steeds meer mensen kiezen bewust voor biologische voedingsmiddelen. Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu en het welzijn van dieren. Zo worden bijvoorbeeld natuurlijke bestrijdingsmiddelen ingezet, wordt mest van dieren gebuikt als voedingsstof voor gewassen en krijgen dieren meer ruimte. Zijn er ook biologische voedingssupplementen? En hoe herken je deze?

Eisen voor biologische producten

Er zijn strenge eisen voor de productie van biologische voedingsmiddelen. Een paar belangrijke regels zijn dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of genetisch gemodificeerde stoffen worden gebruikt. Ook wordt er rekening gehouden met dierenwelzijn. Biologische producten moeten voor tenminste 95% uit echte biologische ingrediënten bestaan. Het moet duidelijk zijn waar deze ingrediënten precies vandaan komen.

Zijn er ook biologische voedingssupplementen?

Er bestaan ook biologische voedingssupplementen. Dit zijn bijvoorbeeld kruiden of planten die biologisch zijn geteeld. Veel biologische supplementen zijn daarom planten- of kruidenpreparaten, zoals rode gist rijst of ashwagandha. Om een voedingssupplement biologisch te noemen, moet er aan alle eisen van biologische productie zijn voldaan,

Biologische voedingssupplementen

Zijn natuurlijke voedingssupplementen hetzelfde als biologische supplementen?

Vitamines en mineralen zijn er in natuurlijke en in synthetische vorm. Synthetische vitamines of mineralen worden kunstmatig geproduceerd in een laboratorium en zijn daarom niet biologisch. Natuurlijke vitamines of mineralen zijn verkregen uit natuurlijke ingrediënten, bijvoorbeeld jodium uit kelp. Als kelp biologisch is geteeld, dan kan het voedingssupplement met jodium uit kelp biologisch zijn, als er ook aan alle andere eisen van biologische productie is voldaan.

Dat een supplement natuurlijk is, zegt dus wat over het soort ingrediënt, maar niet of deze van biologische afkomst is. Natuurlijke voedingssupplementen zijn dus niet per definitie altijd biologisch.

Zijn biologische supplementen gezonder?

Over het algemeen geldt dat biologische producten net zo gezond zijn als niet biologische producten. Biologische producten bevatten vaak wel minder resten van bestrijdingsmiddelen. Het is echter niet zo dat niet biologische producten daarmee onveilig zijn. Ook niet biologische producten moeten voldoen aan strenge eisen.

In sommige biologische producten zijn hogere gehaltes aan vitaminen, mineralen en andere bioactieve stoffen gemeten. Het verschil tussen verschillende biologische producten is echter heel groot, waardoor een biologisch product niet perse gezonder is.

Hoe herken je biologische supplementen?

Biologische supplementen zijn herkenbaar aan de code NL-BIO-01 en de biologische keurmerken EKO, Europees Biologisch of Demeter.

  • Het EKO keurmerk toont aan dat het afkomstig is van biologische landbouw.
  • Het Europese keurmerk is verplicht voor alle biologische producten die in de EU zijn geproduceerd.
  • Het Demeter keurmerk geeft aan dat het afkomstig is van biologisch-dynamische landbouw.

Stichting Skal controleert of de Europese eisen voor biologische productie wordt nageleefd. Als dit het geval is, dan geeft de Skal goedkeuring voor gebruik van het Europese biologisch kenmerk. Het woord biologisch is wettelijk beschermd, dus als het Europese biologische keurmerk op een product staat, kun je er van uitgaan dat het biologisch is. Een product is dus niet zo maar biologisch, het voldoet aan strenge eisen.