Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines

Wat zijn vitaminegummies?

Vitaminegummies

Vitaminegummies zijn voedingssupplementen die zacht zijn en qua uiterlijk en smaak lijken op kleine winegum snoepjes. De gummies voor kinderen zien er vaak als een beertje uit, maar ze zijn er ook in andere vormen voor volwassenen, zwangere vrouwen of sporters. Een multivitamine gummie kan alle verschillende vitamines bevatten. Ook zijn er gummies met bijvoorbeeld alleen vitamine C en D, of met voedingsstoffen specifiek voor het behoud van sterke haren en nagels.

Waarom een gummie?

Door de smaak, substantie en grootte kauwen vitaminegummies gemakkelijk weg. Dat vinden sommige mensen prettiger dan het nemen van supplementen in de vorm van een harde capsule, tablet of druppels. Vooral voor kinderen die nog niet alles willen eten en mensen die lastiger kunnen slikken kunnen vitaminegummies een uitkomst zijn. We zien steeds meer gummies in de schappen van de winkels en online verschijnen.

Suiker of een andere zoetstof?

Vitaminegummies zijn er in verschillende smaken en kleuren. De zoete smaak komt van de toevoeging van suiker of andere zoetstoffen. Ook kunnen de gummies smaakversterkers of natuurlijke aroma’s bevatten. Dit wordt gebruikt om de gummie te laten smaken naar framboos, aardbei of andere lekkere smaakjes. Als er in een vitaminegummie één of meer gram suiker zit, dan kun je dat vergelijken met het suikergehalte in een normaal snoepje. Ander toevoegingen dan vitamines en mineralen zijn ook van belang voor de gewenste structuur en flexibiliteit.

Wat kan er in een gummie zitten?

Naast vitamines en mineralen zitten in sommige gummies plantenextracten en vezels. Sommige gummies bevatten alleen natuurlijke (suikervrije) zoet- of smaakstoffen of zijn speciaal voor veganisten samengesteld. In gummies voor veganisten zijn geen dierlijke hulpstoffen verwerkt. Dat staat meestal op het potje vermeld.

Raadpleeg het etiket

Op het etiket van de verpakking staat welke vitamines en mineralen in de gummie zitten en hoeveel gummies je dagelijks mag nemen. Ook lees je welke hulp, zoet- of smaakstoffen zijn gebruikt. Sommige gummies kunnen zowel door volwassenen als kinderen gebruikt worden. Kinderen mogen vaak minder gummies op een dag nemen dan volwassenen. Lees goed de aanbevolen dagdosering op het etiket en overschrijdt dit niet.

Let op bij gummies voor kinderen

Als ouder moet je er wel goed op toezien dat je kind de gummies niet gaat zien als een snoepje. Vertel duidelijk dat het geen snoepje is en bewaar ze voor de zekerheid buiten bereik van kinderen om een te hoge dosering te voorkomen. De potjes hebben daarom ook vaak een veiligheidssluiting, zodat de gummies ook door kinderen verantwoord gebruikt kunnen worden, als aanvulling op gezonde en gevarieerde voeding.

Vitaminegummies