Vitamine K tekort
Je lichaam kan een bepaalde hoeveelheid vitamine K zelf aanmaken. Dit gebeurt door de bacteriën in je dikke darm. Een vitamine K tekort komt bij gezonde volwassenen niet vaak voor. Baby’s jonger dan drie maanden kunnen nog niet zelf vitamine K aanmaken en lopen daardoor risico op een vitamine K tekort. Voor baby’s is er een overheidsadvies om een voedingssupplement te geven. Als je niet genoeg vitamine K in je bloed hebt kunnen verschillende processen in het lichaam minder goed werken. Vitamine K is vooral belangrijk voor de bloedstolling en de aanmaak van botten. Wat zijn de symptomen van een vitamine K tekort en wat zijn mogelijke oorzaken?
Symptomen van een vitamine K tekort
Bij een vitamine K tekort krijg je voornamelijk problemen met de bloedstolling. Je kunt dan verschillende symptomen ervaren.
- Snel blauwe plekken krijgen.
- Wondjes blijven lang bloeden.
- Spontane bloedingen zoals bloedneuzen of tandvleesbloedingen.
- Op lange termijn kan het leiden tot zwakkere botten.
Bij pasgeboren baby’s met een vitamine K tekort kunnen levensbedreigende bloedingen ontstaan. Een vitamine K tekort kan worden vastgesteld door een bloedtest bij de (huis)arts. Wanneer er uit de bloedtest komt dat je een tekort hebt kan de arts een voedingssupplement met vitamine K voorschrijven. Bij een ernstig tekort kunnen er ook injecties gegeven worden.
Oorzaken van een vitamine K tekort
Een vitamine K tekort komt voornamelijk voor bij mensen die een onderliggende ziekte of aandoening hebben en bij mensen die bepaalde medicijnen gebruiken.
- Bij bepaalde darmziektes, zoals coeliakie of door een darmoperatie kan het zijn dat vitamine K niet goed wordt opgenomen.
- Bij Cystische fibrose (CF), ook wel taaislijmziekte genoemd is het slijm in veel organen, waaronder de darmen, veel taaier dan normaal. De darmen kunnen daardoor vitamine K niet goed opnemen.
- Bij ernstige leveraandoeningen, zoals levercirrose is er een grotere behoefte aan vitamine K.
- Bepaalde soorten bloedverdunners kunnen zorgen voor een vitamine K tekort, omdat ze de werking van vitamine K tegengaan.
- Bij gebruik bepaalde geneesmiddelen tegen epilepsie, bepaalde ontstekingsremmende pijnstillers en bepaalde medicijnen tegen een te hoog cholesterol gehalte kan een vitamine K te kort ontstaan
- Bij langdurig gebruik van antibiotica kunnen de darmbacteriën die vitamine K aanmaken vernietigd worden, waardoor er onvoldoende vitamine K wordt aangemaakt.
Bronnen: apotheek.nl, huisarts.nl, Voedingscentrum