B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Vitamine K tekort

Vitamine K tekort

Je lichaam kan een bepaalde hoeveelheid vitamine K zelf aanmaken. Dit gebeurt door de bacteriën in je dikke darm. Een vitamine K tekort komt bij gezonde volwassenen niet vaak voor. Baby’s jonger dan drie maanden kunnen nog niet zelf vitamine K aanmaken en lopen daardoor risico op een vitamine K tekort. Voor baby’s is er een overheidsadvies om een voedingssupplement te geven. Als je niet genoeg vitamine K in je bloed hebt kunnen verschillende processen in het lichaam minder goed werken. Vitamine K is vooral belangrijk voor de bloedstolling en de aanmaak van botten. Wat zijn de symptomen van een vitamine K tekort en wat zijn mogelijke oorzaken?

Symptomen van een vitamine K tekort

Bij een vitamine K tekort krijg je voornamelijk problemen met de bloedstolling. Je kunt dan verschillende symptomen ervaren.

  • Snel blauwe plekken krijgen.
  • Wondjes blijven lang bloeden.
  • Spontane bloedingen zoals bloedneuzen of tandvleesbloedingen.
  • Op lange termijn kan het leiden tot zwakkere botten.

Bij pasgeboren baby’s met een vitamine K tekort kunnen levensbedreigende bloedingen ontstaan. Een vitamine K tekort kan worden vastgesteld door een bloedtest bij de (huis)arts. Wanneer er uit de bloedtest komt dat je een tekort hebt kan de arts een voedingssupplement met vitamine K voorschrijven. Bij een ernstig tekort kunnen er ook injecties gegeven worden.

Oorzaken van een vitamine K tekort

Een vitamine K tekort komt voornamelijk voor bij mensen die een onderliggende ziekte of aandoening hebben en bij mensen die bepaalde medicijnen gebruiken.

  • Bij bepaalde darmziektes, zoals coeliakie of door een darmoperatie kan het zijn dat vitamine K niet goed wordt opgenomen.
  • Bij Cystische fibrose (CF), ook wel taaislijmziekte genoemd is het slijm in veel organen, waaronder de darmen, veel taaier dan normaal. De darmen kunnen daardoor vitamine K niet goed opnemen.
  • Bij ernstige leveraandoeningen, zoals levercirrose is er een grotere behoefte aan vitamine K.
  • Bepaalde soorten bloedverdunners kunnen zorgen voor een vitamine K tekort, omdat ze de werking van vitamine K tegengaan.
  • Bij gebruik bepaalde geneesmiddelen tegen epilepsie, bepaalde ontstekingsremmende pijnstillers en bepaalde medicijnen tegen een te hoog cholesterol gehalte kan een vitamine K te kort ontstaan
  • Bij langdurig gebruik van antibiotica kunnen de darmbacteriën die vitamine K aanmaken vernietigd worden, waardoor er onvoldoende vitamine K wordt aangemaakt.

Bronnen: apotheek.nl, huisarts.nl, Voedingscentrum

Vitamine K tekort