B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Moet ik vitamine D samen met vitamine K slikken?

Vitamine D en vitamine K

Het wordt vaak geadviseerd om vitamine D samen met vitamine K te slikken. Vitamine D supplementen zouden mogelijk niet goed werken zonder ook vitamine K erbij te slikken. Is dit zo? Waarom moet je de vitamines samen slikken?

Sterke botten en vaatgezondheid

Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten. Maar ook vitamine K draagt bij aan het behoud van sterke botten. Beide vitamines spelen samen een belangrijke rol in de calciumhuishouding, ze zorgen ervoor dat calcium neerslaat in de botten. Dit is belangrijk voor het behoud van sterke botten.

Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine D en K beiden een rol spelen in de gezondheid van hart- en bloedvaten. Optimale niveaus van vitamine D en K zorgen voor een betere elasticiteit van bloedvaten en hebben een positief effect op de bloeddruk. Hierdoor is het risico op hart- en vaatziekten en op een hartinfarct kleiner. Bij een onbalans van vitamine D en K kan calcium neerslaan in de vaten. Dit kan aderverkalking en botontkalking als gevolg hebben.

Samenwerken

Er is veel onderzoek gedaan naar mensen die vitamine D en vitamine K supplementen samen gebruiken. Bij deze mensen werden positieve gezondheidseffecten gevonden op botdichtheid en in hart en vaten. Over het algemeen blijkt dat deze effecten voorkomen bij een goed niveau van vitamine D én van vitamine K in het bloed. Je hebt dus voldoende van beide vitamines nodig omdat ze samenwerken om bepaalde gezondheidseffecten te bereiken.

Samen slikken?

Omdat ons lichaam vitamine D aanmaakt onder invloed van de zon, krijgen veel Nederlands – vooral in de wintermaanden – te weinig vitamine D binnen. Een supplement met vitamine D is dan een zinvol extraatje. Vitamine K zit veel in groene groenten en ook in kaas en kwark. Als je gevarieerd en gezond eet, heb je over het algemeen een goede vitamine K spiegel. Als je denkt dat je onvoldoende vitamine K binnenkrijgt, is het zinvol om naast je vitamine D supplement ook een vitamine K supplement te gebruiken.

Let op!

Bij gebruik van bepaalde medicijnen is het nodig om alert te zijn op de vitamine K-status. Zo kunnen antibiotica en bepaalde geneesmiddelen tegen epilepsie, op de lange termijn een vitamine K tekort veroorzaken. Een vitamine K supplement is dan zinvol.

Personen die antistollingsmiddelen (coumarine derivaten) gebruiken, moeten geen hoge dosering vitamine K via voedingssupplementen innemen. De keuze voor een voedingssupplement kun je in dat geval het beste met je arts bespreken.


Bronnen:

Vitamine D en vitamine K2 samen belangrijk voor gezondheid botten en bloedvaten, van Orthokennis: https://www.orthokennis.nl/artikelen/vitamine-d-en-k2

Vitamine D en K werken samen voor sterke botten en schone vaten, van Wageningen Universiteit: http://edepot.wur.nl/440347

Vitamine D en vitamine K