B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Extra vitamines voor jouw baby

Vitamine D en K voor baby's

Pasgeboren baby’s groeien de eerste periode ontzettend snel en het is belangrijk dat ze de juiste voedingstoffen binnenkrijgen voor een goede ontwikkeling. De allereerste maanden is borst- of flesvoeding de belangrijkste voeding voor je kind. Naast deze basisvoeding is het advies van de overheid om je kindje ook vitamine D te geven in de vorm van een voedingssupplement. En bij borstvoeding ook vitamine K te geven, in de vorm van een injectie of voedingssupplement. Deze vitamines zitten vaak in onvoldoende mate in de basisvoeding.

Vitamine D voor baby’s

Vitamine D is nodig voor de opbouw van gezonde botten en tanden. Kinderen tot 4 jaar lopen een groter risico op een tekort aan vitamine D. Dit omdat het vaak niet in voldoende mate in borst- en flesvoeding zit. Daarom is het advies van de overheid om alle jonge kinderen tot 4 jaar dagelijks 10 microgram vitamine D te geven, in de vorm van een voedingssupplement. Het maakt hierbij dus niet uit of je kindje borst- of flesvoeding krijgt.

Heeft jouw kindje een getinte of donkere huid, dan is het advies om ook na de vierde verjaardag extra vitamine D te geven. 

Vitamine K, waarom en hoeveel?

Vitamine K is voor baby’s belangrijk voor een goede bloedstolling. Een tekort kan bloedingen geven. Omdat de darmen van een pasgeboren baby nog geen vitamine K aanmaken en het lichaam nog geen vitamine K heeft opgeslagen, is er extra vitamine K nodig.

Sinds 2022 krijgen baby’s vlak na de geboorte een injectie met vitamine K. Je hoeft dan geen supplement te geven. Vóór 2022 was het advies om baby’s dagelijks een vitamine K supplement te geven in de vorm van druppels. Als je nu niet wilt dat je baby een injectie krijgt, kun je alsnog een supplement geven. Het advies is dan als volgt: baby’s die borstvoeding krijgen of minder dan 500 ml zuigelingenvoeding hebben de eerste 12 weken 150 microgram extra vitamine K per dag nodig. Flesvoeding bevat vaak voldoende vitamine K, er is dan geen extra vitamine K nodig. Met het geven van extra vitamine K start je als je kindje 8 dagen oud is. Na de geboorte wordt er namelijk door de verloskundige vitamine K toegediend, wat genoeg is voor de eerste week. Let op, de vitamine K druppels geven hoeft dus niet als je baby een injectie krijgt.

Te veel vitamines

Het gebeurt niet snel dat jouw kindje te veel van vitamine D of K binnenkrijgt. Wanneer je je aan de gebruiksaanwijzingen op de verpakking houdt en de aanbevolen doseringen hierboven in acht neemt, krijgt jouw kindje een goede hoeveelheid binnen.

Vitamine D en K voor baby's