B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Collageen werkt beter samen met vitamine C, feit of fabel?

Collageen samen met vitamine C

Collageen is populair! Je vindt het in allerlei poeders, dranken, smeersels en zelfs in sappen en koffie. Collageen is een onderdeel van je bindweefsel en je huid. Je lichaam maakt zelf collageen aan, maar bij het ouder worden neemt de productie er van af. Het nemen van extra collageen kan mogelijk ondersteuning bieden. Wie op zoek is naar een product met collageen leest overal dat het belangrijk is dat er vitamine C aan toegevoegd is, maar is dat ook zo? En wat doet collageen zelf precies?

Je lichaam maakt zelf collageen aan

Collageen is een eiwit dat je lichaam zelf aanmaakt. Het zorgt bijvoorbeeld voor de stevigheid en elasticiteit van je huid, maar collageen zit ook in je botten, pezen, bloedvaten en kraakbeen. Met behulp van de eiwitten die je met je voeding binnenkrijgt kan je lichaam de bouwstenen hiervan (aminozuren) zelf omzetten tot het eiwit collageen.

Bij het ouder worden is het lichaam minder goed in staat om collageen aan te maken. Dit natuurlijke verouderingsproces kun je niet voorkomen. Het is wel belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, de zon te vermijden en niet te roken. Een ongezonde leefstijl, veel zon en roken versnelt de afbraak van collageen.

Vitamine C draagt bij aan de collageen vorming

Vitamine C, oftewel ascorbinezuur, speelt een belangrijke rol in de lichaamseigen aanmaak van collageen. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen wat van belang is voor de huid, kraakbeen, botten, bloedvaten, tanden en tandvlees. Bij een tekort aan vitamine C kan het lichaam niet voldoende collageen aanmaken.

Ook de voedingsstoffen zink, selenium, zwavel en koper spelen een rol in de lichaamseigen aanmaak van collageen.

Supplementen met collageen en vitamine C

Hoewel het nog niet onomstotelijk wetenschappelijk is bewezen zijn er veel aanwijzingen dat het nemen van collageen(hydrolysaat) kan helpen bij het behoud van de normale structuur, elasticiteit en uiterlijk van de huid. Collageen hydrolysaat is een vorm van collageen waarbij de eiwitten in kleinere stukjes zijn geknipt. Op deze manier kan het lichaam het opnemen.

Veel voedingssupplementen met collageen bevatten ook vitamine C. Het is wetenschappelijk bewezen dat vitamine C bijdraagt aan de aanmaak van collageen in je lichaam, Het is dus goed om voldoende vitamine C binnen te krijgen, maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat vitamine C de werking van collageensupplementen versterkt.

Collageen samen met vitamine C