B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Vitamine B8 (biotine)

Vitamine B8 is ook wel bekend als biotine. Het hoort bij de B-vitamines en is wateroplosbaar. Vroeger werd deze vitamine ook wel vitamine H genoemd, van huid.

Wat doet Vitamine B8 (biotine) voor je gezondheid?

Biotine heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

  • Het activeert de natuurlijke energie in je lichaam en speelt een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen
  • Het draagt bij aan een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten
  • Het is belangrijk voor je huid en houdt je haren sterk. Ook is het goed voor de slijmvliezen in je lichaam
  • Het is daarnaast gunstig voor een goede geestelijke balans

Vitamine B8 (biotine) in voeding

Biotine komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor, waaronder eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s. Bovendien produceren de bacteriën in onze darm ook biotine.

Vitamine B8 (biotine) in voedingssupplementen

Meestal is biotine onderdeel van een multi of een vitamine B-complex, met meerdere B-vitamines. Alle B-vitamines zijn betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel.

Wanneer is een aanvulling met Vitamine B8 (biotine) nuttig?

Een tekort aan biotine komt bijna niet voor. Een aanvulling is voor veel mensen dan ook niet direct nodig. In sommige gevallen kan een aanvulling met biotine wel nuttig zijn.

Na meerdere antibioticakuren

Antibiotica hebben invloed op de samenstelling van de bacteriële flora in de darm en daarmee indirect op de aanmaak van biotine. Na gebruik van meerdere antibioticakuren kun je extra biotine door middel van een voedingssupplement overwegen.

Bij vermoeidheid

Biotine is betrokken bij het activeren van de natuurlijke energie in je lichaam. Bij vermoeidheid kan een aanvulling met biotine, vaak in een vitamine B complex, nuttig zijn.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Vitamine B8 (biotine)?

Bij hoge doseringen kan biotine suppletie zorgen voor vertekende labuitslagen van het schildklierhormoon TSH. Bespreek het gebruik van biotine supplementen met uw huisarts voordat u bloed laat prikken.

Tekort biotine

Een tekort aan biotine komt niet vaak voor. Behalve wanneer je veel rauwe eieren eet. In een rauw ei zit namelijk avidine. Dit stofje zorgt ervoor dat biotine niet wordt opgenomen in je lichaam.

Veilige inname

Een te veel aan ingenomen biotine plas je weer uit. Hierover hoef je je dus geen zorgen te maken. Er is geen maximale hoeveelheid vastgesteld.

Hoeveel Vitamine B8 (biotine) per dag?

Voor biotine is de Referentie Inname (RI) 50 microgram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid biotine die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.

In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Hieronder de aanbevelingen voor biotine.

De Adequate inname is een grove schatting, omdat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van biotine niet bepaald kan worden vanwege beperkte gegevens.

Leeftijd
Adequate inname (microgram per dag)
Kinderen
0-5 maanden
4
6-11 maanden
6
1-3 jaar
20
4-10 jaar
25
11-17 jaar
35
Mannen
Mannen
18 jaar en ouder
40
Vrouwen
Vrouwen
18 jaar en ouder
40
Zwangere vrouwen
40
Vrouwen die borstvoeding geven
45