B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Vitamine B8 (biotine)

Biotine in eieren

Vitamine B8 is ook wel bekend als biotine. Het is een essentiële wateroplosbare vitamine met belangrijke functies in het lichaam. Vroeger werd deze vitamine ook wel vitamine H genoemd, omdat toen al werd vermoed dat het helpt bij het gezond houden van de huid. Net als alle andere wateroplosbare vitamines, kan biotine niet of nauwelijks in het lichaam worden opgeslagen. Je moet dus voldoende via de voeding binnenkrijgen. Biotine helpt energie vrij te maken uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Verder is het belangrijk voor behoud van een normale huid en gezond haar. Ook draagt het bij aan een normale werking van het zenuwstelsel en is het goed voor de gemoedstoestand. Biotine werkt onder meer samen met foliumzuur, vitamine B5 en vitamine B12.

Wat doet Vitamine B8 (biotine) voor je gezondheid?

Biotine heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

  • Het activeert de natuurlijke energie in je lichaam en speelt een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen
  • Het draagt bij aan een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten
  • Het is belangrijk voor je huid en houdt je haren sterk. Ook is het goed voor de slijmvliezen in je lichaam
  • Het is daarnaast gunstig voor een goede geestelijke balans

Vitamine B8 (biotine) in voeding

Biotine komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor, waaronder eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s. Er zijn acht verschillende vormen van biotine, maar de enige vorm die van nature voorkomt in voeding is D-biotine. De bacteriën in onze darmen produceren ook biotine.

Vitamine B8 (biotine) in voedingssupplementen

Meestal is biotine onderdeel van een multivitamine of een vitamine B-complex, met meerdere B-vitamines. Alle B-vitamines zijn betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel. Biotine wordt ook vaak toegevoegd aan een supplement voor huid en/of haar.

Wanneer is een aanvulling met Vitamine B8 (biotine) nuttig?

Een tekort aan biotine komt bijna niet voor. Een aanvulling is voor veel mensen dan ook niet direct nodig. In sommige gevallen kan een aanvulling met biotine wel nuttig zijn.

Na meerdere antibioticakuren
Antibiotica hebben invloed op de samenstelling van de bacteriële flora in de darm en daarmee indirect op de aanmaak van biotine. Na gebruik van meerdere antibioticakuren kun je extra biotine door middel van een voedingssupplement overwegen.

Bij vermoeidheid
Biotine is betrokken bij het activeren van de natuurlijke energie in je lichaam. Bij vermoeidheid kan een aanvulling met biotine, vaak in een vitamine B complex, nuttig zijn.

Voor huid en haar
Biotine is goed voor glanzend en mooi haar. Ook helpt het bij de hydratatie van de huid. Als je dus last hebt van dun haar of een droge huid, kan het gebruik van biotine supplement een goede aanvulling zijn.

Zeldzame stofwisselingsstoornis
Biotinidase deficiëntie, ook wel BIO genoemd, is een zeldzame erfelijke stofwisselingsstoornis in het biotine metabolisme. In het geval van BIO is het lichaam niet in staat om voldoende biotine vrij te maken uit voedsel. De ziekte kan worden opgespoord door middel van de hielprik bij pasgeborenen. De diagnose wordt dus vaak al op jonge leeftijd gesteld. De behandeling zal altijd in overleg met een arts worden afgestemd en kan bestaan uit levenslange suppletie met biotine.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Vitamine B8 (biotine)?

Bij hoge doseringen (> 5 mg) kan biotine suppletie zorgen voor vertekende labuitslagen. Dit komt door een interactie met de laboratoriumtest. Bespreek het gebruik van biotine supplementen met uw huisarts voordat u bloed laat prikken.

Tekort biotine
We krijgen met een gezond en gevarieerd voedingspatroon niet snel te weinig biotine binnen. Een tekort aan biotine komt dus niet vaak voor, behalve wanneer je veel rauwe eieren eet. In een rauw ei zit namelijk avidine. Dit stofje zorgt ervoor dat biotine niet wordt opgenomen in je lichaam. Verder kan er een ernstig tekort aan biotine ontstaan als gevolg van de erfelijke stofwisselingsstoornis biotinidasedeficiëntie. Ook kan een tekort ontstaan bij mensen die ernstig ondervoed zijn of langdurig voeding via een infuus ontvangen die geen biotine bevat. Een ernstig tekort aan biotine kan onder andere huidafwijkingen, haaruitval en depressie veroorzaken.

Veilige inname
Een te veel aan ingenomen biotine plas je weer uit. Hierover hoef je je dus geen zorgen te maken. Er is geen maximale hoeveelheid vastgesteld.

Hoeveel Vitamine B8 (biotine) per dag?

Voor biotine is de Referentie Inname (RI) 50 microgram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid biotine die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.

In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Hieronder de aanbevelingen voor biotine.

De Adequate inname is een grove schatting, omdat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van biotine niet bepaald kan worden vanwege beperkte gegevens.

Leeftijd
Adequate inname (microgram per dag)
Kinderen
0-5 maanden
4
6-11 maanden
6
1-3 jaar
20
4-10 jaar
25
11-17 jaar
35
Mannen
Mannen
18 jaar en ouder
40
Vrouwen
Vrouwen
18 jaar en ouder
40
Zwangere vrouwen
40
Vrouwen die borstvoeding geven
45

Veelgestelde vragen

Werkt biotine tegen haaruitval?

Het wetenschappelijke bewijs voor gebruik van biotine bij haaruitval is nog beperkt. Bij de onderzoeken waar biotine hielp bij haaruitval, was er meestal sprake van haaruitval als gevolg van een ernstig tekort aan biotine. Een ernstig tekort aan biotine komt echter weinig voor, behalve in het geval van een stofwisselingsziekte of ernstige ondervoeding.

Voedingssupplementen met biotine zijn niet bedoeld om haaruitval te behandelen, maar kunnen wel bijdragen aan een normale haargroei en het behoud van sterke haren.

Biotine in eieren