B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Vitamine B6 tekort

vitamine B6 voor energie

Een vitamine B6 tekort kan worden voorkomen door voldoende vitamine B6 via de voeding binnen te krijgen. Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij veel processen in het lichaam. Bijvoorbeeld bij onze stofwisseling, de af-en opbouw van eiwitten en de regulering van hormonen. Gelukkig komt een vitamine B6 tekort bij een normaal voedingspatroon nauwelijks voor. Wel zijn er aanwijzingen dat langdurig gebruik van de anticonceptiepil kan zorgen dat je minder van een bepaalde vorm vitamine B6 (pyridoxaal-5-fosfaat) in je bloed hebt. Hoe herken je een vitamine B6 tekort en hoe kan je dit oplossen?

Hoe herken je een vitamine B6 tekort?

Als je te weinig vitamine B6 binnenkrijgt, kun je last krijgen van de volgende symptomen:

  • Bloedarmoede
  • Vermoeidheid
  • Zenuwaandoeningen, zoals tintelingen en pijn in ledematen
  • Verminderde weerstand
  • Slechte concentratie
  • Neerslachtigheid

Bij pasgeboren baby’s kan een tekort leiden tot stuipen. Gelukkig komt een tekort aan vitamine B6 bij baby’s nauwelijks voor.

Hoe kan een vitamine B6 tekort ontstaan?

Bij een normaal voedingspatroon komt een vitamine B6 tekort bijna niet voor. Wel zijn er in de wetenschappelijke literatuur aanwijzingen dat wanneer je lange tijd de anticonceptiepil gebruikt, je minder vitamine B6 in de vorm van pyridoxaal-5-fosfaat in je bloed kan hebben. Het gaat hierbij om het gebruik van de anticonceptiepil, bestaande uit oestrogeen en progestageen, gedurende maanden tot jaren. Het is echter nog niet helemaal duidelijk of je ook daadwerkelijk een vitamine B6 tekort krijgt door het gebruik van de anticonceptiepil. Ander wetenschappelijk onderzoek liet namelijk zien dat een andere vorm van vitamine B6 (pyridoxaal) bij pil gebruiksters hoger is. Het is nog niet duidelijk hoe dat kan en of dat te maken heeft met een versnelde vitamine B6 afbraak of niet.

Hoe kun je een vitamine B6 tekort oplossen?

Herken je de klachten de passen bij een vitamine B6 tekort of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts. Wanneer je gehaltes aan vitamine B6 te laag zijn, kan deze je een voedingssupplement adviseren. Vitamine B6 wordt los verkocht als voedingssupplement, maar kan ook onderdeel van een multi of vitamine B-complex zijn, met meerdere B-vitamines.

vitamine B6 voor energie