B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Veiligheid van vitamine B6 supplementen

vitamine B6 voor energie

In de media worden soms vraagtekens geplaatst bij de veiligheid van vitamine B6. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft een veilig niveau vastgesteld van 12 mg, andere autoriteiten achten 100 mg per dag veilig. Toch blijft er discussie en lijken soms tintelingen in handen en voeten samen te gaan met B6 gebruik. Hoge bloedwaarden zijn een logisch gevolg van het slikken van producten met hoge hoeveelheden B6 en zijn op zichzelf geen directe reden voor ongerustheid. Bijwerkingen treden niet altijd op bij hoge innames van vitamine B6, maar lijken persoonsgebonden en treden in incidentele gevallen op.

Veilig niveau

In Nederland geldt sinds 2018 een wettelijk maximum van 21 mg vitamine B6 per dag. Op dit moment zijn nog geen wettelijke maximale hoeveelheden vastgesteld in Europa. Er is in de wereld ook geen eenduidig veilig niveau. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft in 2023 de veilige bovengrens verlaagd van 25 mg naar 12 mg vitamine B6 per dag. Andere autoriteiten komen echter op een veilig niveau dat veel hoger ligt. Zo acht het Amerikaanse Food and Nutrition Board 100 mg vitamine B6 per dag veilig, evenals de wereldwijde expertgroep van voedingssupplementen IADSA.

Bijwerkingen verschillen per individu

Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest over de veiligheid van vitamine B6. Dit komt door meldingen van klachten bij het Lareb over bijwerkingen van pyridoxine – een vorm van vitamine B6 – op het zenuwstelsel, zoals tintelingen en gevoelloosheid. Bijwerkingen komen zelden voor en lijken per individu te verschillen. Er moet nader onderzocht worden wanneer de verschijnselen optreden, of er een interactie met medicijnen is en welke andere individuele situaties tot bijwerkingen kunnen leiden. Op dit moment is nog niet duidelijk welke situaties ertoe leiden dat er neuropathieverschijnselen optreden en welke rol vitamine B6 daarin speelt.

Niet dosisafhankelijk

De situaties waarin bijwerkingen optreden zijn nog onduidelijk en ingewikkeld. Naast het feit dat bijwerkingen per individu kunnen verschillen, lijken ze niet dosisafhankelijk te zijn. De ene persoon die vitamine B6 slikt in een bepaalde dosering ervaart bijwerkingen, waar de andere persoon deze niet ervaart. Ook zijn er meldingen van hoge waardes vitamine B6 in het bloed zonder dat er sprake is van bijwerkingen. Ongerustheid over hoge bloedwaarden is onterecht, omdat deze een logisch gevolg zijn van het slikken van producten met hoge hoeveelheden B6. Uit de wetenschappelijke literatuur kan bovendien geen relatie worden gelegd tussen het optreden van de bijwerking en de hoogte van de bloedwaarde.

Verschillende vormen van vitamine B6

Er zijn verschillende vormen van vitamine B6. In supplementen worden twee vormen toegepast, pyridoxine hydrochloride en pyridoxine-5-fostaat. Tot nu toe zijn er geen bijwerkingen bekend bij gebruik van producten met pyridoxine-5-fosfaat. In oudere literatuurstudies is de gebruikte vorm van vitamine B6 meestal niet gespecificeerd. NPN, de branchevereniging voor de voedingssupplementenindustrie, heeft in 2017 in samenwerking met de Universiteit Maastricht onderzocht of bepaalde vormen vitamine B6 in geen enkel individu bijwerkingen geven. De eerste resultaten waren positief, maar meer onderzoek is nodig om vast te stellen of een bepaalde verbinding van vitamine B6 daadwerkelijk de voorkeur heeft.

vitamine B6 voor energie