B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Vitamine B2 tekort

vitamine B2 voor energie

Een vitamine B2 tekort kan worden voorkomen door elke dag voldoende vitamine B2 via de voeding binnen te krijgen. Je lichaam kan namelijk zelf geen vitamine B2 aanmaken of opslaan. Vitamine B2 draagt onder andere bij aan een normale energiehuishouding en gezichtsvermogen. Ook is het gunstig voor de ijzerstofwisseling en belangrijk voor de huid. Als je niet genoeg vitamine B2 in je bloed hebt werken verschillende processen in het lichaam minder goed. Bij een vitamine B2 tekort kan je daarom verschillende symptomen ervaren. Een tekort aan vitamine B2 is zeldzaam en komt vooral voor bij bepaalde aandoeningen of doelgroepen. Hoe herken je een vitamine B2 tekort en wat kun je er aan doen?

Symptomen van een vitamine B2 tekort

Als je een langere tijd te weinig vitamine B2 binnen krijgt kun je de volgende symptomen ervaren:

  • Huidafwijkingen, vaak bij de mond en tong
  • Ontstekingen bij de neus
  • Bloedarmoede
  • Vermoeidheid

Oorzaken van een vitamine B2 tekort

Vitamine B2 zit in veel voedingsmiddelen. Bij een gezond voedingspatroon komt een vitamine B2 tekort daarom nauwelijks voor. Een vitamine B2 tekort wordt vooral gezien wanneer het voedingspatroon te weinig producten bevat die rijk zijn aan vitamine B2, zoals melk, vlees en groenten. Veganisten en vegetariërs hebben daarom een verhoogd risico op een vitamine B2 tekort. Bij een eenzijdig voedingspatroon of een zeer streng afvaldieet kun je ook een vitamine B2 tekort krijgen. Bepaalde aandoeningen verhogen ook het risico op een vitamine B2 tekort, zoals alcoholisme en chronische leverziekten, doordat vitamine B2 minder goed wordt opgenomen.    

Hoe kun je een vitamine B2 tekort oplossen?

Heb je last van de genoemde symptomen en vermoed je een vitamine B2 tekort te hebben? Neem dan contact op met de huisarts. Een vitamine B2 tekort wordt door middel van een bloedtest vastgesteld. Bij een tekort kan je in overleg met een arts of therapeut supplementen met vitamine B2 nemen. Ook is het goed om meer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamine B2.

vitamine B2 voor energie