B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Vitamine B2 (riboflavine)

vitamine B2 voor energie

Vitamine B2, ook wel riboflavine genoemd, is een essentiële wateroplosbare vitamine. Je kan geen riboflavine in je lichaam opslaan, daarom moet je voldoende via voeding binnenkrijgen. Riboflavine is vernoemd naar zijn kenmerkende gele kleur. Het Latijnse woord ‘flavus’ betekent namelijk ‘geel’. Vitamine B2 is ook gevoelig voor licht. Voedingsmiddelen die vitamine B2 bevatten moeten daarom op een donkere plaats bewaard worden, om te voorkomen dat de hoeveelheid vitamine b2 afneemt. Net als andere B-vitamines is riboflavine nodig voor de energieproductie in ons lichaam. Het is namelijk onderdeel van de enzymen die betrokken zijn bij de afbraak en het gebruik van koolhydraten, vetten en eiwitten. Daarnaast is vitamine B2 belangrijk voor een gezonde huid en slijmvliezen. Ook speelt het een rol in de bloedcellen, instandhouding van het zenuwstelsel en het gezichtsvermogen.

Wat doet Vitamine B2 (riboflavine) voor je gezondheid?

Vitamine B2 heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

  • Vitamine B2 draagt bij tot de instandhouding van normale rode bloedcellen
  • Het helpt energie vrij te maken uit voeding en heeft daarom een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid
  • Vitamine B2 is goed voor een gezonde huid en slijmvliezen
  • Antioxidant, helpt het natuurlijk afweersysteem van de lichaamscellen
  • Vitamine B2 draagt bij tot behoud van een goed ijzergehalte in het bloed
  • Het is van belang voor het gezichtsvermogen en het zenuwstelsel

Vitamine B2 (riboflavine) in voeding

Vitamine B2 zit vooral in zuivel, vlees en groente. In een glas halfvolle melk van 200 milliliter zit bijvoorbeeld 0,36 milligram vitamine B2. Dat is 22% van wat een gemiddelde volwassene dagelijks nodig heeft.

Vitamine B2 (riboflavine) in voedingssupplementen

Vitamine B2 is meestal onderdeel van een multi of vitamine B-complex, met meerdere B-vitamines. Alle B-vitamines zijn betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel. Een vitamine B-complex kan, als aanvulling op de voeding, worden ingezet bij inspanning, in stresssituaties en vermoeidheid. Soms bevat een supplement alleen vitamine B2. Deze supplementen zijn vaak hooggedoseerd en worden meestal gebruikt voor een specifiek gezondheidsdoel.

Wanneer is een aanvulling met Vitamine B2 (riboflavine) nuttig?

Lage inname

Een deel van de volwassenen krijgt minder vitamine B2 binnen dan wordt aanbevolen door de Gezondheidsraad, zo blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling.

Huid, hoofd en ogen

Vitamine B2 is belangrijk voor het behoud van gezond weefsel en kan bijdragen aan het behoud van een gezonde huid. Daarnaast is het goed voor het gezichtsvermogen.

Riboflavine wordt in hoge doseringen gebruikt ter verzachting van het hoofd, eventueel gecombineerd met magnesium.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Vitamine B2 (riboflavine)?

Vitamine B2 kan in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt worden als (gele) kleurstof. Een vitaminepreparaat dat vitamine B2 bevat, geeft een (geheel onschuldige) opvallende gele verkleuring van de urine.

Tekort vitamine B2

Bij een langdurig te lage inname aan vitamine B2 kunnen er ontstekingen aan de huid ontstaan, voornamelijk bij je mondhoeken en tong. Ook treedt er vermoeidheid op. Lees meer over een vitamine B2 tekort.

Veilige inname

Een te veel aan vitamine B2 is niet gevaarlijk. Dit wordt namelijk voor een groot deel weer uitgeplast. Er zijn geen ongewenste effecten bekend bij een langdurig hoge inname van vitamine B2.

Hoeveel Vitamine B2 (riboflavine) per dag?

Voor vitamine B2 is de Referentie Inname (RI) 1,4 milligram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid vitamine B2 die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.

In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Hieronder de aanbevelingen voor vitamine B2.

De Adequate inname is een grove schatting, omdat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine B12 niet bepaald kan worden voor personen tot 18 jaar vanwege beperkte gegevens.

Leeftijd
Adequate inname (kinderen) of Aanbevolen dagelijkse inname (volwassenen) (milligram per dag)
Kinderen
0-5 maanden
0,4
6-11 maanden
0,4
1-3 jaar
0,5
4-8 jaar
0,7
9-13 jaar
1,0
Mannen
Mannen
14-17 jaar
1,5
18 jaar en ouder
1,6
Vrouwen
Vrouwen
14-17 jaar
1,1
18 jaar en ouder
1,6
Zwangere vrouwen
1,9
Vrouwen die borstvoeding geven
1,7

Veelgestelde vragen

vitamine B2 voor energie