B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Welk vitamine B12 supplement moet ik gebruiken?

Soorten vitamine B12

Vitamine B12 is een belangrijke vitamine die een rol speelt in de energiehuishouding van het lichaam, belangrijk is voor het zenuwstelsel, helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en het immuunsysteem ondersteunt. Bij het ouder worden, medicijngebruik, een vegetarisch eetpatroon, zwangerschap of maag- en darmaandoeningen is het nuttig om extra vitamine B12 te nemen. Vitamine B12 komt in verschillende vormen voor. Welke dat zijn en welke je het beste kan gebruiken zetten we hieronder voor je uiteen.

Welke vormen van vitamine B12 bestaan er?

Er bestaan vier verschillende soorten vitamine B12. Drie daarvan komen voor in de natuur en één vorm is synthetisch. De van nature voorkomende vormen van vitamine B12 zijn: methylcobalamine, adenosylcobalamine en hydroxocobalamine. Deze vormen zitten bijvoorbeeld in voedingsmiddelen zoals vlees en zuivelproducten. De synthetische vorm is cyanocobalamine. Deze vorm van vitamine B12 komt niet in de natuur voor, maar wordt in een fabriek gemaakt. Alle vier de vormen van vitamine B12 mogen in voedingssupplementen worden gebruikt. Welke vorm van vitamine B12 je het beste kunt gebruiken hangt af van de reden waarom je een vitamine B12 supplement gebruikt.

Lage inname met voeding of verhoogde behoefte

Het kan zijn dat je met voeding weinig vitamine B12 binnenkrijgt, bijvoorbeeld omdat je vegetarisch eet. Of omdat je een verhoogde behoefte hebt aan vitamine B12, bijvoorbeeld tijdens je zwangerschap. Wanneer je om deze redenen extra vitamine B12 wilt gebruiken maakt het eigenlijk weinig uit welke vorm je kiest.

Cyanocobalamine is voor het lichaam wat moeilijker op te nemen dan de andere vormen van vitamine B12. Het lichaam moet namelijk deze vorm van vitamine B12 zelf omzetten naar de natuurlijke vorm. Wanneer je vanwege een lage inname of een verhoogde behoefte extra vitamine B12 wilt gebruiken neemt je lichaam voldoende van deze vorm op. Het voordeel van het gebruik van cyanocobalamine is dat het vaak wat goedkoper is. Daarnaast is het de meest stabiele vorm van vitamine B12 waardoor het lang houdbaar is.

Ouder worden, medicijngebruik of maag- en darmaandoeningen

Wanneer je extra vitamine B12 wilt gebruiken omdat je ouder wordt, medicijnen gebruikt of last hebt van een maag- of darmaandoening, dan ligt het iets ingewikkelder. Deze drie redenen om extra vitamine B12 te gebruiken hebben als overeenkomst dat het lichaam moeite heeft met het opnemen van vitamine B12 uit voeding.

De natuurlijke vormen methylcobalamine, adenosylcobalamine en hydroxocobalamine zijn dan geschikt. Deze vormen komen in voedingssupplementen vaak voor als smelttabletten, druppels of sprays, waardoor de opname al begint in de mond. Wanneer je door een darmaandoening erg weinig vitamine B12 kan opnemen is dat een voordeel. Daarnaast neemt je lichaam het in de darmen ook makkelijker op. Doordat cyanocobalamine door het lichaam wat moeilijker wordt opgenomen kan de vorm wat minder geschikt zijn als je extra vitamine B12 gebruikt vanwege het ouder worden, medicijngebruik of maag- en darmaandoeningen. Wanneer je een hogere dosering van cyanocobalamine gebruikt is het waarschijnlijk dat je alsnog genoeg opneemt.

Welke vorm van vitamine B12 moet ik kiezen?

Welk vitamine B12 supplement je het beste kan gebruiken hangt dus af van de situatie waarom je extra vitamine B12 wilt gebruiken. Als je twijfelt welk supplement geschikt is voor jou kun je het beste contact opnemen met de fabrikant of advies inwinnen bij een diëtist of orthomoleculair therapeut.

Soorten vitamine B12