B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Hoe herken je een foliumzuur tekort?

Foliumzuur in spinazie

Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11 of folaat, is een essentiële vitamine. Je lichaam kan zelf geen foliumzuur aanmaken. Het is dus belangrijk om voldoende foliumzuur via je voeding binnen te krijgen om een foliumzuur tekort te voorkomen. Foliumzuur heeft een essentiële rol in je lichaam, met name voor het immuunsysteem en de energiehuishouding. Als er sprake is van een foliumzuur tekort, kan je verschillende symptomen ervaren. Foliumzuur is bovendien erg belangrijk voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren baby. Vrouwen met een zwangerschapswens krijgen daarom ook altijd het advies om extra foliumzuur te slikken. Een tekort aan foliumzuur komt vooral voor bij een eenzijdig voedingspatroon, maar sommige mensen lopen wel extra risico op een foliumzuur tekort. 

Symptomen van een foliumzuur tekort

Je lichaam kan een kleine voorraad foliumzuur in de lever aanleggen. Bij een langdurig te lage inname kun je last krijgen van een foliumzuur tekort. Dit kan de volgende klachten veroorzaken:

  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Bloedarmoede
  • Last van je darmen
  • Verminderde eetlust
  • Pijnlijke mond

Bij zwangere vrouwen kan een foliumzuur tekort het risico op geboorteafwijkingen, zoals een hazenlip of open ruggetje, vergroten. Daarnaast kan een foliumzuur tekort bij zwangere vrouwen een verhoogde kans geven op een miskraam. Wie zwanger wil worden, kan het beste direct foliumzuur gaan slikken wanneer wordt gestopt met anticonceptie. Door op tijd te beginnen met foliumzuur, kan het risico op geboorteafwijkingen en een vroeggeboorte worden verlaagd.

Een foliumzuur tekort kan door middel van een bloedtest worden vastgesteld. Wanneer er uit de bloedtest naar voren komt dat je een tekort hebt, kan de arts foliumzuurtabletten voorschrijven.

Oorzaken van een foliumzuur tekort

De meest voorkomende oorzaak van een tekort aan foliumzuur is een eenzijdig voedingspatroon. Een tekort kan worden voorkomen door voedingsmiddelen te gebruiken die rijk zijn aan foliumzuur, zoals groene (blad)groenten, volkorenbrood, vlees en melkproducten. Bepaalde doelgroepen lopen ook extra risico op een foliumzuur tekort. Mensen die overmatig alcohol consumeren of last hebben van een chronische darmziekte, kunnen bijvoorbeeld een foliumzuur tekort ontwikkelen doordat de opname van foliumzuur in de darmen wordt beperkt. Het langdurig gebruik van bepaalde medicijnen, kan ook een gebrek aan foliumzuur veroorzaken. Dit wordt gezien bij bepaalde medicijnen voor reuma, psoriasis en epilepsie, maar ook het gebruik van de anticonceptiepil kan zorgen voor minder foliumzuur in het bloed. Lees hier meer over het risico op een foliumzuur tekort bij gebruik van de anticonceptiepil.

Foliumzuur in spinazie