B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Foliumzuur belangrijk supplement bij zwangerschap

Foliumzuur bij zwangerschap

Foliumzuur, oftewel vitamine B11, verkleint de kans op aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind, zoals een open ruggetje, hazenlip of gespleten gehemelte. Het risico op een vroeggeboorte kan door een voldoende inname van foliumzuur ook worden verkleind. Het gebruik van extra foliumzuur bij zwangerschap is dus belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind.

De Gezondheidsraad adviseert vrouwen om minimaal 4 weken vóór tot 8 weken ná de bevruchting 400 microgram foliumzuur per dag te slikken. Dit advies staat los van je inname van foliumzuur via de voeding. Voedingssupplementen met foliumzuur zijn nodig om de juiste hoeveelheid binnen te krijgen. Het is bij een zwangerschapswens dus belangrijk om op tijd te beginnen met het slikken van foliumzuur. En niet vergeten!

Wanneer start je ermee?

Een goed moment om te starten met foliumzuur is wanneer je wilt gaan proberen om zwanger te worden. Je slikt de foliumzuur supplementen door tot je 10 weken zwanger bent, oftewel 8 weken na de bevruchting. In deze periode is een laag niveau van je foliumzuur een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten, waardoor bij de baby een open ruggetje kan ontstaan. Langer doorgaan kan ook, want deze vitamine is niet schadelijk voor jou of de baby. Tijdens het geven van borstvoeding is er een verhoogde behoefte aan foliumzuur en is extra foliumzuur ook aan te raden.

Vrouwen slikken te weinig foliumzuur

Het gebruik van foliumzuur rondom zwangerschap is verschillende keren onderzocht. Uit de Voedselconsumptiepeiling (2012-2016) blijkt dat ongeveer een kwart tot één derde van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd onvoldoende foliumzuur binnenkrijgt via de dagelijkse voeding en suppletie.

Het kenniscentrum Moeders van Morgen heeft in 2021 ook onderzoek gedaan naar het gebruik van foliumzuur. Ruim 4000 deelneemsters werden 5 jaar lang gevolgd. Daaruit bleek dat bijna alle vrouwen (98.5%) foliumzuur gebruikten in het begin van de zwangerschap. Helaas hield 34% zich niet aan de voorschriften. In de meeste gevallen kwam niet-correct gebruik doordat vrouwen te laat foliumzuur gingen slikken, maar soms werd ook te vroeg gestopt met slikken.

Lees meer over het gebruik van voedingssupplementen rondom de zwangerschap.

Foliumzuur bij zwangerschap