B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Anticonceptiepil en het risico op foliumzuur- en magnesiumtekort

Suppletie bij gebruik van anticonceptiepil

Medicijnen en voedingssupplementen kunnen elkaar beïnvloeden. Het slikken van sommige medicijnen kan bijvoorbeeld zorgen voor een tekort aan bepaalde voedingsstoffen in je lichaam. De laatste jaren wordt hier steeds meer onderzoek naar gedaan. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat de anticonceptiepil, bij langdurig gebruik van maanden tot jaren, kan zorgen voor een afname van het foliumzuur- en magnesiumgehalte in het bloed. Een afname van het foliumzuur- of magnesiumgehalte in het bloed, kan zorgen voor een tekort aan foliumzuur en/of magnesium. Bij een tekort aan foliumzuur of magnesium kunnen verschillende klachten ontstaan. Om het lichaam de kans te geven voldoende foliumzuur en magnesium op te nemen, kan een extra inname van foliumzuur en magnesium nodig zijn.

Hoe herken ik een tekort aan foliumzuur?

Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, is een belangrijke vitamine voor ons immuunsysteem en de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Bij een tekort aan foliumzuur kun je bloedarmoede krijgen. Je krijgt dan klachten als moeheid en duizeligheid. Ook kun je last krijgen van de darmen.

Hoe herken ik een tekort aan magnesium?

Magnesium is een belangrijk mineraal dat betrokken is bij veel verschillende processen in ons lichaam. Het werkt veelal samen met calcium, bijvoorbeeld in de spieren. Bij een tekort aan magnesium kun je klachten ervaren zoals misselijkheid, lusteloosheid of vermoeidheid en spierkrampen. Bij een ernstig tekort kun je last krijgen van hartritmestoornissen en stuipen. Die laatste klachten komen echter maar zeer zelden voor.

Extra inname foliumzuur en magnesium

Gebruik jij al voor langere tijd de anticonceptiepil? En herken jij deze klachten of maak je je zorgen? Dan is het aan te raden om contact op te nemen met je (huis)arts. Wanneer je gehaltes aan foliumzuur en magnesium te laag zijn, kan de arts je een voedingssupplement adviseren.

Bekijk voor meer informatie over tegelijk gebruik van medicijnen en voedingssupplementen onze informatiepagina

Suppletie bij gebruik van anticonceptiepil