B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Vitamine A tekort

Vitamine A tekort

Je lichaam heeft voldoende vitamine A nodig om verschillende processen in het lichaam optimaal te laten verlopen. Vitamine A is onder andere belangrijk voor je ogen, weerstand en huid. Ook speelt het een rol in de groei en ontwikkeling van kinderen. Je moet vitamine A met je voeding binnen krijgen. Je kunt ook voldoende vitamine A binnenkrijgen als je veel voedingsmiddelen met bètacaroteen eet, omdat je lichaam dat zelf kan omzetten in vitamine A. Als je niet genoeg met de voeding binnenkrijgt kan er een vitamine A tekort ontstaan. Een ernstig vitamine A tekort kan leiden tot blindheid, maar dat komt eigenlijk alleen nog in ontwikkelingslanden voor. Wat zijn de symptomen van een minder ernstig vitamine A tekort en wat zijn de oorzaken er van?

Symptomen van een vitamine A tekort

Je lichaam heeft een voorraadje vitamine A opgeslagen. Wanneer deze voorraad uitgeput raakt, kun je de volgende symptomen ervaren.

  • Problemen met de ogen, zoals nachtblindheid
  • Een droge, schilferige huid (Keratosis pilaris en Phrynoderma)
  • Dof haar
  • Verminderde weerstand

Een vitamine A tekort kan vastgesteld worden door middel van een bloedstest. De (huis)arts kan bij een tekort extra vitamine A adviseren.

Oorzaken van een vitamine A tekort

De belangrijkste oorzaak van een vitamine A tekort is onvoldoende inname via de voeding. Uit de voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat een gedeelte van de Nederlandse bevolking minder vitamine A binnenkrijgt dan aanbevolen. Het is echter niet met zekerheid te zeggen of deze lagere inname leidt tot gezondheidsklachten[1]. Als je bijvoorbeeld erg weinig eet door gebrek aan eetlust of door een streng dieet, dan loop je wel het risico op klachten door een vitamine A tekort.

Een andere oorzaak van een vitamine A tekort is een opname probleem. Bij sommige chronische aandoeningen van de darmen, alvleesklier of lever is het lichaam niet in staat om voldoende vitamine A uit de voeding op te nemen.

Bij mensen die erg veel alcohol drinken komt een vitamine A tekort ook relatief vaak voor. Dit komt waarschijnlijk door een combinatie van eenzijdige voeding en een verhoogde behoefte aan vitamine A.


[1] Gezondheidseffecten door lage vitamine A-innames in Nederland. (2020, mei). RIVM.nl.

Vitamine A tekort