Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines

Vitamine A tekort

Vitamine A tekort

Je lichaam heeft voldoende vitamine A nodig om verschillende processen in het lichaam optimaal te laten verlopen. Vitamine A is onder andere belangrijk voor je ogen, weerstand en huid. Ook speelt het een rol in de groei en ontwikkeling van kinderen. Je moet vitamine A met je voeding binnen krijgen. Je kunt ook voldoende vitamine A binnenkrijgen als je veel voedingsmiddelen met bètacaroteen eet, omdat je lichaam dat zelf kan omzetten in vitamine A. Als je niet genoeg met de voeding binnenkrijgt kan er een vitamine A tekort ontstaan. Een ernstig vitamine A tekort kan leiden tot blindheid, maar dat komt eigenlijk alleen nog in ontwikkelingslanden voor. Wat zijn de symptomen van een minder ernstig vitamine A tekort en wat zijn de oorzaken er van?

Symptomen van een vitamine A tekort

Je lichaam heeft een voorraadje vitamine A opgeslagen. Wanneer deze voorraad uitgeput raakt, kun je de volgende symptomen ervaren.

  • Problemen met de ogen, zoals nachtblindheid
  • Een droge, schilferige huid (Keratosis pilaris en Phrynoderma)
  • Dof haar
  • Verminderde weerstand

Een vitamine A tekort kan vastgesteld worden door middel van een bloedstest. De (huis)arts kan bij een tekort extra vitamine A adviseren.

Oorzaken van een vitamine A tekort

De belangrijkste oorzaak van een vitamine A tekort is onvoldoende inname via de voeding. Uit de voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat een gedeelte van de Nederlandse bevolking minder vitamine A binnenkrijgt dan aanbevolen. Het is echter niet met zekerheid te zeggen of deze lagere inname leidt tot gezondheidsklachten[1]. Als je bijvoorbeeld erg weinig eet door gebrek aan eetlust of door een streng dieet, dan loop je wel het risico op klachten door een vitamine A tekort.

Een andere oorzaak van een vitamine A tekort is een opname probleem. Bij sommige chronische aandoeningen van de darmen, alvleesklier of lever is het lichaam niet in staat om voldoende vitamine A uit de voeding op te nemen.

Bij mensen die erg veel alcohol drinken komt een vitamine A tekort ook relatief vaak voor. Dit komt waarschijnlijk door een combinatie van eenzijdige voeding en een verhoogde behoefte aan vitamine A.


[1] Gezondheidseffecten door lage vitamine A-innames in Nederland. (2020, mei). RIVM.nl.

Vitamine A tekort