B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Multivitamine en maagverkleining

multivitamine supplement

Steeds meer mensen kiezen voor een maagverkleining als oplossing voor obesitas. Het is namelijk een effectieve manier om overgewicht aan te pakken en de kwaliteit van leven te verbeteren. Na een maagverkleining, zoals een gastric bypass of gastric sleeve, is de voedingsinname beperkt. Doordat de maag wordt verkleind, kan je namelijk kleinere porties eten dan normaal. Bij een gastric bypass wordt ook de darm omgeleid, waardoor je minder voedingsstoffen kan opnemen.

Dit heeft als gevolg dat er na een maagverkleining tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen kunnen ontstaan. Het wordt vaak geadviseerd om een multivitamine na een maagverkleining te gebruiken, om zo dagelijks genoeg vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Welke supplementen moet je nemen?

Uit een case report in Clinical Obesity van een Nederlandse patiënt is gebleken dat neurologische complicaties ten gevolge van vitamine- en mineralentekorten kunnen ontstaan. Thiamine (vitamine B1), vitamine B6, vitamine B12, vitamine E, koper en mogelijk ook foliumzuur (vitamine B11) bleken van groot belang voor een goede werking van het zenuwstelsel. Door gebruik van supplementen die goed aansluiten bij je specifieke behoeftes kan je voorkomen dat je vitamine- en mineralentekorten krijgt met de bijbehorende klachten. Er zijn speciale multivitamines verkrijgbaar voor gebruik na een gastric bypass of gastric sleeve.

Controle van vitamine- en mineralenstatus

Het is aan te bevelen om na een maagverkleining je vitamine- en mineralenstatus regelmatig te laten controleren. Daarnaast zal het vaak nodig zijn om levenslang supplementen te slikken. Bespreek altijd met je arts welke voedingssupplementen je het beste kunt nemen na een maagverkleining. Artsen adviseren vaak om dagelijks een multivitamine te gebruiken. Soms kan het nodig zijn om bepaalde hoog gedoseerde vitamines te gebruiken.

Bron case report: PubMed 

multivitamine supplement