B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Multivitamine

multivitamine supplement

Een multivitamine (multi) is een voedingssupplement met een groot aantal voedingsstoffen. Het bevat hoofdzakelijk alle 13 vitamines en een groot deel van de mineralen die we ook kennen uit groente en fruit. Dit kan aangevuld zijn met andere ingrediënten die iets extra’s doen voor je gezondheid, zoals kruiden, enzymen of de natuurlijke stof co-enzym Q10. Een multi is een eenvoudige manier om de voeding aan te vullen met meerdere nuttige stoffen. Daarom gebruiken veel mensen een multi.

Wat doet Multivitamine voor je gezondheid?

Multivitamine heeft meerdere positieve effecten op je gezondheid. Dit is afhankelijk van de wetenschappelijk bewezen effecten die de ingrediënten hebben, die in een multi zitten. Voor deze gezondheidseffecten kun je het beste de specifieke pagina’s onder Alle voedingssupplementen raadplegen, zoals vitamine C, vitamine D, ijzer.

Enkele wetenschappelijk bewezen effecten die vaak op een multi staan:

  • Voor een goede weerstand
    Bijvoorbeeld door aanwezigheid van vitamine C, foliumzuur, ijzer of vitamine B12
  • Voor behoud van sterke botten
    Bijvoorbeeld door aanwezigheid van vitamine D, magnesium, calcium en zink
  • Voor energie
    Bijvoorbeeld door aanwezigheid van calcium, biotine, ijzer en magnesium

Multivitamine in voeding

De ingrediënten die in een multivitamine zitten, kun je niet in één voedingsmiddel vinden. Als je elke dag gevarieerd en gezond eet met voldoende groente en fruit, krijg je een groot deel van de aanwezige ingrediënten in een multivitamine binnen. Toch blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling dat veel Nederlanders te weinig van bepaalde vitamines of mineralen binnenkrijgen via de voeding. Een multi is dan een goede aanvulling op de voeding.

Multivitamine in voedingssupplementen

Een multivitamine komt als voedingssupplement voor in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules en soms ook in vloeibare vorm. Er zijn verschillende soorten multi’s. Sommige bevatten alleen vitamines en mineralen, anderen bevatten ook kruiden of andere voedingsstoffen. Multi’s zijn er voor verschillende doelgroepen: kinderen, (zwangere) vrouwen, mannen, sporters en senioren (50+ of 70+). Ze verschillen in samenstelling en hoeveelheden, zodat ze beter aansluiten bij de behoefte van de gebruiker.

Wanneer is een aanvulling met Multivitamine nuttig?

Kinderen

Een multi kan voor kinderen een zinvolle aanvulling zijn, omdat ze voldoende voedingstoffen nodig hebben voor een normale groei en ontwikkeling. Er zijn ook aanwijzingen dat het gebruik van een multi goed is voor hun weerstand.

Vrouwen

Vrouwen hebben vaak een lage inname van calcium, ijzer en vitamine A, B2, B6, C en folaat. Dit blijkt uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling. Vrouwen boven de 70 jaar krijgen bovendien vaak te weinig vitamine D binnen. Het advies van de Gezondheidsraad is om vanaf 50 jaar extra vitamine D te nemen. Er zijn speciale multivitamines verkrijgbaar voor vrouwen. Deze zijn afgestemd op de behoeften van vrouwen. Een multivitamine bevat meestal ook vitamine D.

Tijdens de zwangerschap heb je van meerdere vitamines en mineralen iets extra nodig. Er zijn daarom ook speciale multivitamines beschikbaar voor vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden.

Mannen

Als man heb je een andere voedingsbehoefte dan vrouwen of kinderen. Dit komt doordat mannen meestal groter en zwaarder zijn. Ze hebben meer spiermassa waardoor bij inspanningen meer energie wordt verbruikt. Daarom is er een hogere behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen.

Uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling blijkt dat veel mannen lage innames hebben van calcium, vitamine A, vitamine B2 en vitamine C. Mannen boven de 70 jaar krijgen bovendien vaak te weinig vitamine D binnen. Er zijn speciale multivitamines verkrijgbaar voor mannen. Deze zijn afgestemd op de behoeften van mannen.

Bron: Voedselconsumptiepeiling 2019-2021

Weerstand

Om je weerstand een steuntje in de rug te geven, is een multi met vitamine A, B6, C, D, E en de mineralen ijzer, selenium en zink geschikt.

Sporten

Fanatieke sporters hebben vaak een hogere energiebehoefte en verbruiken veel vitamines en mineralen. Ook kan je bij extreem vochtverlies door zweten meer mineralen verliezen dan normaal. Op momenten dat je deze verhoogde behoefte aan vitamines en mineralen niet direct uit je voeding haalt, kan een multivitamine nuttig zijn. Een multi voor sporters kent een speciale samenstelling afgestemd op de behoefte.

Beperkte inname uit voeding

Als je een afvaldieet volgt, weinig eet of een eenzijdig eetpatroon hebt, is het mogelijk dat je minder vitamines en mineralen binnenkrijgt. Een multi als aanvulling helpt je om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarnaast kan bij een maagverkleining een tekort ontstaan aan bepaalde vitamines en mineralen, doordat de voedingsinname wordt beperkt. Lees hier meer over het gebruik van een multivitamine na een maagverkleining.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Multivitamine?

Multivitamines kunnen goed gebruikt worden samen met andere supplementen. Maar let er wel op dat je niet teveel van een ingrediënt binnenkrijgt. Bekijk hiervoor de informatie over de dosering en het percentage van de RI op het etiket.

Voor de veilige inname per ingrediënt kan je de overige ingrediënten pagina’s onder Alle voedingssupplementen op deze website bekijken.

Een multivitamine kan je het beste tijdens de maaltijd innemen. De vetoplosbare vitamines (vitamine A, D, E en K) worden beter in je lichaam opgenomen in combinatie met vet in een maaltijd.

Hoeveel Multivitamine per dag?

Omdat een multivitamine uit meerdere vitamines en mineralen bestaat, is er geen algemene aanbeveling over hoeveel je nodig hebt van een multi. Je kunt hiervoor het beste naar de specifieke ingrediënten pagina’s kijken. En bekijk het gebruiksvoorschrift op de verpakking.

Veelgestelde vragen

Is het goed om elke dag een multivitamine te slikken?

Het dagelijks gebruiken van een multivitamine kan nuttig zijn wanneer je een verhoogde behoefte hebt aan bepaalde vitaminen en mineralen of als je onvoldoende via de voeding binnenkrijgt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een verminderde opname uit voeding na een maagverkleining. Ook als je zwanger bent of zwanger wilt worden heb je iets extra’s nodig van bepaalde vitamines en mineralen.

Wanneer je dagelijks een multivitamine slikt én daarnaast nog andere supplementen gebruikt, is het verstandig om goed op te letten of je niet teveel van een ingrediënt binnenkrijgt. Neem het gebruiksvoorschrift op de verpakking daarom altijd goed door en houdt je aan de aanbevolen dosering.

multivitamine supplement