B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Heb je meer vitamines nodig als je alcohol drinkt?

Alcohol en vitamines

Overmatig gebruik van verslavende middelen, zoals alcohol, kan de opname van belangrijke voedingsstoffen in de darmen verminderen. Daarnaast eten mensen die overmatig alcohol drinken vaak minder en minder gezond, waardoor ze nog minder voedingsstoffen binnenkrijgen. In dit artikel bespreken we kort de vitamines die extra belangrijk zijn bij het drinken van alcohol.

Maar het allerbeste blijft natuurlijk om je alcoholgebruik te minderen of helemaal geen alcohol te drinken. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.

Waarom vaker tekort aan voedingsstoffen?

Mensen die regelmatig grote hoeveelheden alcohol drinken hebben vaker een tekort aan vitamines en mineralen. Dit komt onder andere door slechtere eetgewoontes en een slechte opname van voedingsstoffen in de darmen.

Vitamine B1 tekort

Een vitamine B1 tekort komt vaak voor bij mensen die veel alcohol drinken. Door de alcohol wordt de opname van vitamine B1 geremd in je lichaam en daarnaast is er een verhoogde uitscheiding van B1 in de urine.

Vitamine B1, ook wel thiamine genoemd is belangrijk voor hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het geheugen en de concentratie. Daarnaast is de vitamine goed voor het hart en activeert het de natuurlijke energie in het lichaam.

Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot het Wernicke-Korsakoff syndroom. Mensen met dit syndroom lijden vaak aan geheugenverlies. De hersenen kunnen door het tekort aan vitamine B1 beschadigd raken.

Vitamine C belangrijk bij drinken alcohol

Ook van vitamine C is bekend dat het minder goed wordt opgenomen en sneller wordt uitgescheiden bij overmatig alcohol drinken. Daarnaast verbruik je meer vitamine C, omdat vitamine C belangrijk is voor de afbraak van alcohol in het lichaam.

Ook vaak tekort aan foliumzuur en vitamine B6

Bij overmatig alcoholgebruik komen tekorten aan andere B-vitamines ook vaak voor, zoals aan foliumzuur (vitamine B11) of vitamine B6. Een vitamine-B complex kan daarom door diëtisten worden aangeraden aan mensen die veel alcohol drinken. Al is het allerbeste advies natuurlijk om te minderen of stoppen.


Bron

Alcohol en vitamines