Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen

De Gezondheidsraad adviseert supplementen voor deze mensen

Sommige groepen mensen krijgen met gezond en gevarieerd eten niet voldoende voedingsstoffen binnen. Zij krijgen vanuit de Gezondheidsraad het advies om een voedingssupplement te gebruiken. In dit artikel zullen we de adviezen nader toelichten. In veel andere situaties kan een voedingssupplement ook nuttig zijn. Bijvoorbeeld als je aan een specifiek gezondheidsdoel wil werken of als je veel sport.

Vitamine K en D voor baby’s en jonge kinderen

Misschien wel het meest bekende suppletie advies is vitamine K voor pasgeboren baby’s. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Voor baby’s van 0 tot 3 maanden die borstvoeding krijgen of die minder dan 500 milliliter (ml) zuigelingenvoeding krijgen is het advies 150 microgram (µg) vitamine K per dag. Als je kindje meer dan 500 ml volledige zuigelingenvoeding krijgt is een vitamine K supplement niet meer nodig, omdat dit dan voldoende in de voeding zit.

Daarnaast adviseert de Gezondheidsraad om kinderen tot en met 3 jaar dagelijks 10 µg vitamine D te geven. Het geven van extra vitamine D vermindert het risico op rachitis (Engelse ziekte). Rachitis is een botaandoening die ontstaat door een tekort aan vitamine D en calcium.

Foliumzuur en vitamine D voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden

Foliumzuur (vitamine B11) is erg belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden en voor vrouwen vroeg in de zwangerschap. Het gebruik van extra foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen, zoals een open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte. Hierom is er een officieel foliumzuur advies. Voor vrouwen die zwanger willen worden geldt dat zij minimaal 4 weken vóór conceptie 400 µg foliumzuur moeten gebruiken. Daarna is het advies om tot de 10e zwangerschapsweek 400 µg foliumzuur te gebruiken.

Voor zwangere vrouwen is er net zoals voor jonge kinderen het advies om dagelijks 10 µg vitamine D te gebruiken. Extra vitamine D kan de kans op een kind met een laag geboortegewicht (minder dan 2.500 gram) verkleinen.

Vitamine B12 voor veganisten

Doordat veganisten geen dierlijke producten eten, lopen zij risico op een vitamine B12 tekort. Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor de werking van het zenuwstelsel. Het advies van de Gezondheidsraad voor veganisten is om een vitamine B12 supplement te gebruiken of om voldoende verrijkte voedingsmiddelen te eten, zodat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 2,8 µg wordt behaald. Sommige plantaardige dranken en vleesvervangers zijn verrijkt met vitamine B12.

Vitamine D voor ouderen

Voor ouderen vanaf 70 jaar is het advies om dagelijks 20 µg vitamine D te gebruiken. Voor ouderen vermindert dit het risico op vallen en botbreuken. Voor vrouwen tussen de 50 en 70 jaar kan een supplement met dagelijks 10 µg vitamine D helpen om botverlies tegen te gaan.

Vitamine D voor mensen met een donkere huidskleur of weinig buiten

Als je een donkere huidskleur hebt, weinig buiten komt of de huid bedekt dan kan het zijn dat je niet genoeg vitamine D onder invloed van zonlicht aanmaakt. Voeding bevat onvoldoende vitamine D om te compenseren voor verminderde vitamine D aanmaak in de huid. Daarom geldt er voor deze mensen een suppletie advies van dagelijks 10 µg vitamine D.

Multivitamine bij eenzijdige voeding

Als aanvulling op de adviezen van de Gezondheidsraad adviseert het Voedingscentrum in bepaalde omstandigheden het gebruik van een multivitamine supplement. Wanneer je doorgaans minder dan 1.500 kcal per dag eet of een eenzijdig voedingspatroon hebt, dan is de kans groot dat je onvoldoende vitaminen en mineralen krijgt. Het aanpassen van de leefstijl en voedingspatroon is dan het belangrijkst, maar zolang dat nog niet lukt is het aanvullen van de vitaminen en mineralen aan te raden.

GroepAdvies van Gezondheidsdraad
Baby’s tot 3 maanden150 µg vitamine K
Kinderen tot en met 3 jaar10 µg vitamine D
Vrouwen die zwanger zijn400 µg foliumzuur en 10 µg vitamine D
Vrouwen die zwanger willen worden400 µg foliumzuur
Veganisten2,8 µg vitamine B12
Vrouwen tussen de 50 en 70 jaar10 µg vitamine D
Ouderen boven de 70 jaar20 µg vitamine D
Mensen met donkere huid of weinig buiten10 µg vitamine D

Bron: Dr. ir. Lisette Brink, ir. Boudewijn Breedveld, dr. Stephan Peters. Factsheet Suppletieadviezen vitamines, mineralen en spoorelementen. Voedingscentrum. Geraadpleegd op 23 maart 2022, van 
https://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Professionals/Pers/Factsheets/Factsheet%20Suppletieadviezen%20vitamines%20mineralen%20en%20spoorelementen.pdf