B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Choline tekort

Choline is een half-vitamine. Dat betekent dat je lichaam een beetje zelf kan aanmaken, maar dat je het ook voor een deel via je voeding binnen moet krijgen. Als je weinig voeding met choline eet kun je een choline tekort krijgen. Verschillende processen in je lichaam werken dan minder goed. Choline is belangrijk voor het vervoer van vetten in het lichaam en prikkeloverdracht in de hersenen. Een choline tekort komt bij gezonde mensen met een gevarieerd voedingspatroon niet vaak voor. Hoe kun je een choline tekort herkennen en wat zijn de oorzaken ervan?

Symptomen van een choline tekort

Als je langdurig te weinig choline via je voeding binnenkrijgt loopt je risico op een tekort en kun je symptomen krijgen zoals:

  • Leververvetting
  • Lever- en spierschade
  • Een verhoogd homocysteïnegehalte in het bloed

Ook kun je last hebben van een verminderd geheugen en concentratievermogen. Een arts kan vaststellen of je te maken hebt met bovenstaande symptomen.

Oorzaken van een choline tekort

Een choline tekort kan ontstaan als je langdurig weinig choline via je voeding binnenkrijgt. Je lichaam maakt zelf ook choline aan, maar dat is minder dan je lichaam dagelijks nodig heeft. Daarom is het belangrijk om voldoende choline via je voeding binnen te krijgen. Een choline tekort kan in de volgende situaties ontstaan:

  • Je krijgt parenterale voeding (via de bloedbaan) zonder toegevoegde choline
  • Je volgt een streng vetvrij dieet
  • Je eet vegetarisch of veganistisch en eet daarnaast ook weinig volkoren graanproducten, groente, fruit, vetten en oliën

Tijdens de zwangerschap en borstvoeding is de behoefte aan choline verhoogd. Een supplement met choline kan dan nuttig zijn als je het moeilijk vindt om voldoende choline via de voeding binnen te krijgen.

Hoeveel choline moet je binnenkrijgen?

Het advies voor volwassenen is om dagelijks 400 milligram choline binnen te krijgen. Dit zit bijvoorbeeld in 2 eieren. Voor zwangere vrouwen wordt 480 milligram aangeraden. Als je borstvoeding geeft, is het advies om 520 milligram choline binnen te krijgen.