B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Bètacaroteen

Bètacaroteen wordt ook wel provitamine A genoemd, omdat je lichaam het ingrediënt kan omzetten in vitamine A. Vitamine A is van belang voor de weerstand, het gezichtsvermogen en groei. Ook ondersteunt vitamine A de gezondheid van botten, tanden, huid en haar.

Wat doet Bètacaroteen voor je gezondheid?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van bètacaroteen in voeding en supplementen. Er zijn aanwijzingen dat bètacaroteen de volgende gezondheidseffecten heeft in het lichaam:

  • Antioxidant werking ter bescherming van gezonde cellen en weefsels
  • Wanneer we veel van ons lichaam vragen, zoals bij sport, stress of zwaar lichamelijk werk kun je baat hebben bij extra antioxidanten uit groente, fruit of supplementen
  • Bètacaroteen kan de huid beschermen tegen Uv-straling en zonlicht

Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. De omzetting verschilt per persoon, maar een inname van 12 microgram bètacaroteen is ongeveer gelijk aan 1 microgram RAE vitamine A. Bekijk voor de gezondheidseffecten van vitamine A in het lichaam deze pagina.

Bètacaroteen in voeding

Bètacaroteen geeft de kenmerkende oranjekleur aan groenten en fruit als worteltjes, mango’s en mandarijnen.

Bètacaroteen in voedingssupplementen

Bètacaroteen komt als voedingssupplement voor in de vorm van capsules.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Bètacaroteen?

Bètacaroteen kan door het lichaam worden omgezet in vitamine A, al gebeurt dit maar beperkt. Het lichaam zet niet meer bètacaroteen om in vitamine A dan het nodig heeft. De inname van bètacaroteen leidt daarom niet tot een erg hoog vitamine A-niveau. Zie ook hierboven.

Veilige inname

De veilige inname van bètacaroteen uit voeding en voedingssupplementen is 15 milligram per dag. Bij rokers is er mogelijk een verhoogd risico op longkanker, bij een inname van meer dan 15 milligram bètacaroteen.

Hoeveel Bètacaroteen per dag?

Er zijn geen specifieke aanbevelingen voor de inname van bètacaroteen.