Veiligheid van additieven of E-nummers in voedingssupplementen

In voedingssupplementen, maar ook in voedingsmiddelen, zitten stoffen die worden aangeduid als additieven of E-nummers. Deze stoffen worden toegevoegd voor verbetering van bijvoorbeeld het uiterlijk, de smaak of de houdbaarheid van supplementen. De gebruikte hulpstoffen hebben een bepaalde functie. Toch maken veel mensen zich zorgen over de veiligheid van de op het etiket vermelde E-nummers. Dat is vaak onnodig, want E-nummers zijn goedgekeurde en veilige hulpstoffen in supplementen.

Strenge controle op E-nummers

Een E-nummer is een code die aangeeft dat een bepaald stof gecontroleerd is door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Een stof wordt streng beoordeeld, zodat het veilig is voor de gezondheid in bepaalde hoeveelheden. E-nummers staan opgesomd in de wet met de vermelding aan welke soorten producten ze toegevoegd mogen worden en in welke hoeveelheid. De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) is de maximale hoeveelheid van een E-nummer die aan levensmiddelen mag worden toegevoegd. De EFSA houdt ook toezicht op bestaande E-nummers. Als er door onderzoeken of nieuwe inzichten twijfels ontstaan, dan kan worden besloten om de hoeveelheid van een stof of E-nummer in producten aan te passen. Of een hulpstof mag helemaal niet meer gebruikt worden in voedingssupplementen.

Hoeveel E-nummers zijn er?

In voedingsmiddelen mogen honderden E-nummers worden gebruikt, die in groepen zijn onder verdeeld. De gebruikte kleurstoffen, smaakversterkers, vulstoffen en conserveermiddelen komen uit de natuur of worden kunstmatig in een fabriek gemaakt. Om te voldoen aan de strenge eisen die voor E-nummers gelden moet er voldoende onderbouwing zijn dat een additief nodig is om de eigenschap van een product te verbeteren, zoals bijvoorbeeld voor de houdbaarheid. Naast de noodzaak moet het E-nummer ook veilig en niet misleidend voor de gebruiker van het supplement zijn.

Additieven of E-nummers in voedingssupplementen

Vitamine C en E zijn ook E-nummers

Op het etiket van een supplement vind je de functie van het additief én de naam van de stof of het desbetreffende E-nummer. Dit staat bijvoorbeeld op het etiket als de naam wordt gebruikt: antiklontermiddel: siliciumdioxide. Dit staat vermeld als het E-nummer wordt gebruikt: antiklontermiddel: E 551. Gewone stoffen die van nature in voeding voorkomen, kunnen ook een E-nummer hebben, zoals citroenzuur (E 330), bietenrood (E 162) en kurkuma (E 100). Zo worden vitamine C (E 300) en vitamine E (E 306) veel gebruikt als antioxidant voor de houdbaarheid van voedingsmiddelen. De volgende E-nummers kun je aantreffen in supplementen:

FunctienaamE-nummer
Vulstof microkristallijne celluloseE 460
Glansmiddel/coatinghydroxypropylmethylcellulose (HPMC)E 463
Voedingszuur  citroenzuurE 330
BevochtigingsmiddelglycerolE 422
ZoetstofsorbitolE 420
KleurstofkarmijnE 120

E-nummers opzoeken?

Bij het Voedingscentrum kun je in de encyclopedie zoeken op E-nummer of op naam van de stof. Je kunt lezen waar een E-nummer voor dient, wat het soort stof is en welke E-nummer groepen er zijn.