B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Tips voor juist gebruik voedingssupplementen

Ruim de helft van de Nederlanders gebruikt regelmatig voedingssupplementen. We merken dat er behoefte is naar advies over goed gebruik. Waar moet je op letten, wat zijn effecten, behoeftes, doseringen, prijs/kwaliteit en hoe zit het met claims die te mooi lijken om waar te zijn? Met deze tien tips krijg je antwoorden op vaak gestelde vragen over supplementen. Doe er je voordeel mee!

1. Aanvulling op gezonde en actieve leefstijl

Een gezonde en actieve levensstijl staat voorop. Supplementen kun je gebruiken als aanvulling op een gebalanceerd en gevarieerd voedingspatroon. Gebruik ze niet ter compensatie van een minder gezonde levensstijl. Door de verschraling van de bodem en de manier van produceren bevat veel voeding tegenwoordig minder voedingsstoffen dan vroeger. De kwaliteit van de bodem waarop verbouwd wordt en de manier van produceren heeft invloed. In voedingssupplementen zitten stoffen die normaal gesproken via opname uit de bodem in ons voedsel komen. Denk aan magnesium, foliumzuur en selenium.

Tips voedingssupplementen

2. Specifieke behoefte of algemene gezondheid

Gebruik een supplement voor een specifieke reden of behoefte, of om aan je algemene gezondheid te werken. Let daarbij op de aanbevolen dosering op de verpakking en de genoemde gezondheidseffecten. Op het etiket mogen alleen de door de Europese Commissie goedgekeurde gezondheidseffecten voor bepaalde ingrediënten staan, die op wetenschappelijke basis zijn beoordeeld door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).

3. Veilig gebruik

Op het etiket staat informatie voor veilig gebruik van supplementen, waaronder informatie over de ingrediënten, eventuele allergenen en waarschuwingen voor specifieke groepen. Dit geldt ook voor kinderen of als je zwanger bent en/of borstvoeding geeft. Bij langdurig gebruik van supplementen voor bijvoorbeeld het verlagen van cholesterolspiegels in het bloed of je bloeddruk kan je arts de voortgang van de situatie en je algemene gezondheidstoestand beoordelen.

4. Medicijnen en voedingssupplementen tegelijk gebruiken?

Gebruik je medicijnen of ben je onder behandeling voor een ziekte? Dan kan het zijn dat medicijnen en voedingssupplementen elkaar beïnvloeden. Het kan beide kanten op werken. Sommige medicijnen kunnen minder, sterker of niet werken. Aan de andere kant kan bij langdurig medicijngebruik een tekort aan vitaminen en mineralen ontstaan. Hier zie je in een oogopslag om welke medicijnen en supplementen het gaat. Je kunt tegelijk gebruik overleggen met je arts en apotheker.

5. Positieve effecten

De werking van voedingssupplementen is voor iedereen verschillend. Supplementen kunnen individuele reacties opleveren. Probeer wat voor jou werkt. Veel mensen ervaren positieve effecten van het gebruik van voedingssupplementen. Soms heeft een supplement een bepaald effect dat je niet had verwacht. Als je iets onprettigs merkt overleg dan met je arts of apotheker of het misschien beter is om met het supplement te stoppen. Of probeer iets anders en ontdek waar je baat bij hebt.

6. Doel van gebruik

Supplementen zijn bedoeld om aan je gezondheid te werken en niet om medicijnen, die een aandoening behandelen of genezen, te vervangen. In sommige gevallen is het nuttig om hogere hoeveelheden van bepaalde stoffen te nemen. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een bepaald vitamine- of mineralentekort. Of om andere redenen. Je kunt dan, bij voorkeur onder begeleiding van een diëtist, hogere doseringen gebruiken.

7. Om af te vallen

Als een onderdeel van een programma om af te vallen worden verschillende voedingssupplementen gebruikt. Deze supplementen kunnen helpen bij overgewicht en dragen bij aan het verminderen van de vetopslag. Om permanent gewichtsverlies te behouden is een voedingsdieet met minder calorieën en verbeterde actieve levensstijl noodzakelijk.

8. Bij sporten

Tijdens sporten wordt je lichaam intensief belast en verbruik je een hoop energie. Je kunt supplementen gebruiken om in je dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen te voorzien. Houd daarbij rekening met het type sport, de intensiteit en duur ervan en specifieke individuele omstandigheden. Daarbij is een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet van belang om hetgeen je verbruikt hebt tijdens of na het sporten aan te vullen.

9. Pas op met claims die te mooi lijken om waar te zijn

Niet alleen in de winkels zijn supplementen te koop, maar ook op internet is van alles te bestellen. De herkomst is niet altijd duidelijk. Wees alert bij supplementen en producten die worden aangeprezen vanwege verbluffende eigenschappen en effecten. De overheid ziet erop toe dat de geclaimde gezondheidseffecten die niet toegestaan zijn van de markt worden geweerd, maar wees zelf ook bewust van wat wel en niet goed voor je kan zijn.

10. Prijs en kwaliteit supplementen

In winkels, speciaalzaken en online zijn duurdere en goedkopere voedingssupplementen verkrijgbaar. Prijs- en kwaliteitsverschillen kunnen komen door de gebruikte grondstoffen, productiemethodes en innovaties. In de winkel of bij een deskundige, zoals een diëtist of therapeut kun je vragen wat het juiste supplement is dat bij jouw wensen en behoeftes past. Voor alle voedingssupplementen op de Nederlandse markt geldt dat ze veilig zijn en aan strikte wetten- en regels moeten voldoen.

Meer weten? Je kunt zoeken op gezondheid of supplement?

Onder alle voedingssupplementen vind je alle informatie over verschillende stoffen in voedingssupplementen.

Onder Gezondheid kan je per situatie bekijken welke supplementen voor jou een aanvulling kunnen zijn.