Rode gist rijst

Rode gist rijst komt uit China, waar men meer dan 2000 jaar geleden begonnen is met het fermenteren van witte rijst met de gist Monascus purpureus. Hierdoor kreeg de rijst een dieprode kleur. Rode gist rijst maakt daar tot de dag van vandaag deel uit van de dagelijkse voeding. In Westerse landen wordt rode gist rijst vooral gebruikt als voedingssupplement. 

Monacoline K, een bestanddeel van rood gefermenteerde rijst, draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalte in het bloed.

Wat doet Rode gist rijst voor je gezondheid?

Rode gist rijst heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

  • Monacoline K in rode gist rijst draagt bij aan het behoud van normale cholesterolgehalten in het bloed. Cholesterol is er in verschillende vormen, waaronder het ongunstige LDL en het gunstige HDL. De verhouding tussen deze twee vormen is belangrijk voor je gezondheid.

Er zijn ook aanwijzingen dat rode gist rijst gunstig is voor de gezondheid van het hart. Dit moet nog verder worden onderzocht.

Rode gist rijst in voeding

Rode gist rijst ontstaat door fermentatie. Door het toevoegen van de gist ‘Monascus Purpureus’ krijgt witte rijst een donkerrode kleur. Tijdens dit proces wordt de stof Monacoline K gevormd. In Aziatische landen wordt rode gist rijst van oudsher gegeten.

Rode gist rijst in voedingssupplementen

In Nederland wordt rode gist rijst verkocht als voedingssupplement, voor behoud van normale cholesterolgehalte in het bloed. Veelgebruikte dagdoseringen zijn 3 en 10 mg Monacoline K uit rode gist rijst.

Wanneer is een aanvulling nuttig?

Een supplement met Monacoline K uit rode gist rijst heeft een vergelijkbare werking als een statine. Bij het gebruik van statines, voor je cholesterol, kun je het beste een aanvulling met rode gist rijst overleggen met je huisarts of apotheker.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Rode gist rijst?

In sommige gevallen kunnen er bijwerkingen ontstaan door het gebruik van rode gist rijst supplementen, bijvoorbeeld spierpijn en maag- en darmklachten. Deze bijwerkingen lijken op die van statines, een medicijn voor het verlagen van cholesterol. Wanneer men stopt met gebruik van rode gist rijst, verdwijnen in de meeste gevallen de bijwerkingen. Ervaar jij bijwerkingen bij gebruik van rode gist rijst supplementen? Meld dit dan bij het Lareb.

Bij het optreden van bijvoorbeeld spierpijn, kan het nuttig zijn de voeding aan te vullen met co-enzym Q10 en vitamine D supplementen.

Bij gebruik statines

Raadpleeg voor gebruik van een supplement met Monacoline K een deskundige als je cholesterolverlagende medicatie, zoals statines, gebruikt.

Zwangerschap

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van rode gist rijst tijdens zwangerschap en borstvoeding. Het advies is daarom om het niet te gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Hoeveel Rode gist rijst per dag?

Veelgebruikte dagdoseringen zijn 3 en 10 mg Monacoline K uit rode gist rijst.