B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Quercetine

quercetine in tomaten

Quercetine is een flavonoïde die van nature voorkomt in met name rode, groene en paarsgekleurde planten en voedingsmiddelen. Flavonoïden zijn actieve stoffen die een belangrijke rol spelen in de plantenstofwisseling. Ze zijn belangrijk voor bescherming van de plant. Flavonoïden geven bovendien ook kleur aan fruit, groenten en bloemen. Quercetine wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn mogelijke medicinale eigenschappen. Het heeft waarschijnlijk een antioxiderende en immunomodulerende werking. Als antioxidant kan het cellen beschermen tegen schadelijke effecten van vrije radicalen. Ook zijn er aanwijzingen dat het een gunstig effect heeft op de cardiovasculaire gezondheid. Het zou ook een rol kunnen spelen bij de ondersteuning van het immuunsysteem. De potentiële gezondheidseffecten van quercetine worden momenteel in een groeiend aantal wetenschappelijke studies verder onderzocht.

Wat doet Quercetine voor je gezondheid?

Doordat quercetine een antioxidant is helpt het lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van quercetine in voeding en voedingssupplementen. Er zijn aanwijzingen dat quercetine de volgende gezondheidseffecten kan hebben in het lichaam:

  • Gunstige invloed op de conditie van hart en bloedvaten.
  • Gunstige invloed op de huid, omdat het beschermt tegen vrije radicalen en goed is voor bloedvaten en bindweefsel.
  • Het ondersteunt het immuunsysteem
  • Kan helpen bij pollen in de lucht. Quercetine kan het vrijkomen van histamine verminderen.

Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

Quercetine in voeding

Quercetine komt in veel voedingsmiddelen voor. Het zit bijvoorbeeld in kappertjes, lavas, appels, koolsoorten (broccoli, boerenkool, bloemkool), bessen, frambozen, druiven, sperziebonen, knoflook, tomaat en uien. De hoogste concentratie quercetine is aanwezig in de bladeren en fruitschillen. Door het koken en schillen van groente en fruit gaat een deel van de quercetine verloren.

Een middelgrote appel van 150 gram bevat 66 milligram quercetine. Een gebruikelijke dagelijkse inname uit voeding ligt tussen de 5 en 40 mg. Wanneer je veel groente en fruit eet, inclusief de fruitschillen, is een inname tot 500 mg per dag haalbaar.

Quercetine in voedingssupplementen

Quercetine wordt vaak als enkelvoudig supplement verkocht, meestal als capsule of tablet. Soms zitten er ook andere ingrediënten in zoals vitamine C, zink, B vitamines of andere antioxidanten. Het wordt in een supplement vaak gecombineerd met fosfolipiden uit lecithine. Fosfolipiden zijn vetachtige stoffen en doen dienst als bouwstenen voor lichaamscellen. De toevoeging van fosfolipiden zorgt er voor dat quercetine goed kan worden opgenomen in het lichaam.

Wanneer is een aanvulling met Quercetine nuttig?

Huid, bindweefsel en hart- en bloedvaten
Als je je huid, bindweefsel of hart- en bloedvaten wilt ondersteunen kan een aanvulling met quercetine nuttig zijn. Quercetine beschermt tegen vrije radicalen en is op deze manier mogelijk goed voor de huid, het bindweefsel en hart- en bloedvaten.

Hooikoorts
Bij een allergische reactie wordt door bepaalde witte bloedcellen histamine geproduceerd. Bij een hoge afgifte van histamine kan je last krijgen van klachten zoals jeuk, huiduitslag en zwelling. Quercetine kan er voor zorgen dat de afgifte van histamine wordt geremd. Dit komt doordat het een stabiliserend effect heeft op de celmembranen van de witte bloedcellen die histamine produceren. Als je last hebt van hooikoorts, kun je dus baat hebben bij het gebruik van quercetine.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Quercetine?

Bij een zeer hoge inname van antioxidanten kunnen ongewenste effecten optreden die het tegenovergestelde zijn van een normale antioxidantwerking. Dat heet een pro-oxidant effect. Houd je daarom altijd aan het gebruiksadvies op de verpakking.

Het gebruik van quercetine in hoge doseringen kan in combinatie met digoxine of cyclosporine mogelijk nadelige effecten hebben. Overleg met een arts als je deze medicijnen gebruikt.

Veilige inname
Er is geen veilige bovengrens voor quercetine vastgesteld. Er zijn aanwijzingen dat een dosering tot 1000 mg per dag veilig is.

Hoeveel Quercetine per dag?

Supplementen met quercetine bevatten meestal een dosering van 250mg tot 500mg per dag.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de bijwerkingen van Quercetine?

Quercetine is een antioxidant. Bij zeer hoge inname van antioxidanten, kan een pro-oxidant effect optreden. Dit is het tegenovergestelde van een normale antioxidantwerking. Het is daarom belangrijk om altijd het gebruiksadvies op de verpakking te volgen.

Over het algemeen ervaren mensen geen ongewenste effecten na gebruik van quercetine. Bij zeer hoge doseringen zijn bijwerkingen als hoofdpijn en tintelingen in armen en benen geconstateerd. Deze bijwerkingen zijn echter zeldzaam. Stop met gebruik bij ernstige bijwerkingen en meld dit bij de fabrikant of bij het bijwerkingencentrum Lareb.

quercetine in tomaten