Probiotica

Probiotica zijn bacteriën die een gunstige werking hebben in de darmen. De meesten komen van nature voor in onze darmen. De bacteriën spelen een belangrijke rol bij onze stoelgang, maar ook bij onze gezondheid.

Een product is pas een probioticum als de bacteriën levend in de darmen aankomen. Het effect in gezonde mensen is nog niet duidelijk bewezen, maar in specifieke gevallen kan gebruik van probiotica zinvol zijn, zoals bij reizen of bij het slikken van antibiotica.

Er zijn veel verschillende soorten probiotische bacteriën, met vaak heel verschillende eigenschappen. Deze eigenschappen zijn afhankelijk van de bacteriestam. Een combinatie van verschillende soorten bacteriën, met verschillende eigenschappen, kan zorgen voor een bredere werking.

Wat doet Probiotica voor je gezondheid?

Er zijn aanwijzingen dat probiotica mogelijk goed zijn voor het immuunsysteem en voor een goede stoelgang. Deze effecten zijn echter nog niet door de Europese autoriteit goedgekeurd.

Bij antibiotica

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat probiotica gunstige effecten kunnen hebben voor het ondersteunen van de stoelgang bij gebruik van antibiotica. Probiotica kunnen de darmflora beschermen tegen de verstorende werking van een antibioticakuur en het herstel bevorderen. Zie ook het volgende nieuwsbericht.

Probiotica in voeding

We consumeren al sinds mensenheugenis grote hoeveelheden bacteriën in voedsel in de vorm van gefermenteerde voeding zoals bier, kaas, yoghurt of zuurkool.

Probiotica in voedingssupplementen

Probiotica worden veel verkocht als voedingssupplement, vaak in sachets of capsules. Er zijn veel verschillende soorten probiotische bacteriën. De meeste horen tot de lactobacillen of bifidobacteriën.

Wanneer is een aanvulling nuttig?

Kinderen

Bij kinderen kan een probioticum nuttig zijn om de darmflora te versterken, bij slechte eetgewoonten of bij antibiotica gebruik.

Ook wanneer een kind via een keizersnede wordt geboren kunnen probiotica nuttig zijn. Bij een geboorte via de natuurlijke weg krijgt de baby namelijk goede bacteriën van haar moeder mee en dat geeft een aanzet tot een gezonde natuurlijke darmflora. Er bestaan probiotica speciaal voor kinderen, die je al vanaf de geboorte kunt geven.

Zwangerschap

Er zijn aanwijzingen dat probiotica tijdens de zwangerschap gunstig zijn voor de ontwikkeling van het afweersysteem en de darmflora van de baby.

Ouderen

Bij senioren kan de stoelgang en darmwerking veranderen, bijvoorbeeld als gevolg van medicatie. Probiotica kunnen in veel gevallen een goede ondersteuning voor de darmen zijn.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Probiotica?

Let erop dat er voldoende bacteriën in het supplement aanwezig zijn, zeker rond de 10^9 bacterievormende-eenheden per dosering.

Hoeveel Probiotica per dag?

Voor probiotica zijn er geen specifieke adviezen voor inname. Volg altijd het gebruiksadvies op de verpakking.