Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines

Vis vaak verontreinigd met zware metalen: visolie als alternatief?

verontreiniging in vis

Vanwege de positieve gezondheidseffecten van vis is al snel het idee: des te meer vis je eet, des te beter. Echter, in bepaalde vissoorten kan vervuiling met zware metalen voorkomen. In 2016 is gebleken dat er in veel vissoorten meer kwik zit dan het veilige maximale niveau toelaat. In voedingssupplementen is het toegestane maximum voor kwik veel lager. Er is dus een manier om gezonde omega-3 vetzuren te consumeren zonder een hoge waarde kwik binnen te krijgen.

Hoge visconsumptie kan schadelijk zijn

Vis kan verontreinigd zijn met zware metalen, zoals kwik en cadmium of met andere verontreinigingen zoals dioxines en pcb’s. Een hoge visconsumptie kan hierdoor schadelijk zijn. Als je regelmatig te veel van deze verontreinigingen binnen krijgt kan dat negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid.

Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat kinderen van vrouwen die meer dan drie keer per week vis aten tijdens de zwangerschap, een hoger risico hebben op overgewicht1. Dit zou mogelijk het gevolg zijn van de vervuiling van de vis met zware metalen.

Strengere normen voor visolie

Over het algemeen bevat visolie minder verontreinigingen dan verse vis. Dit komt doordat visolie vaak tijdens het productieproces wordt gezuiverd, waardoor verontreinigingen verwijderd worden. Daarnaast is voor vis het maximum van kwik hoger, dan die voor voedingssupplementen met visolie. Als bron voor omega-3 vetzuren zijn voedingssupplementen een goed alternatief. Met een supplement krijg je gezuiverde visolie binnen, die weinig tot geen kwik bevat.

Bron:
1) Stratakis, Nikos, et al. “Fish Intake in Pregnancy and Child Growth: A Pooled Analysis of 15 European and US Birth Cohorts.” JAMA pediatrics (2016).

verontreiniging in vis