Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines

Visolie

visolie

Visolie wordt gewonnen uit vette vis en bevat de omega-3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het zijn ook essentiële vetzuren, wat betekent dat je ze via voeding moet binnenkrijgen omdat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken. EPA en DHA staan ook bekend als de visvetzuren. Deze vetzuren hebben veel bewezen gezondheidseffecten, met name voor hart en bloedvaten. Vanwege de vele gezondheidseffecten adviseert de Gezondheidsraad om elke week minimaal één portie vis te eten. Wanneer het niet lukt voldoende vis binnen te krijgen, kan je er voor kiezen om een visoliesupplement in te nemen.

Wat doet Visolie voor je gezondheid?

Visolie bevat vaak een combinatie van EPA en DHA. De visvetzuren EPA en DHA hebben verschillende bewezen effecten voor de gezondheid. DHA is goed voor het gezichtsvermogen en is een belangrijke bouwsteen van de hersenen. Bovendien draagt het bij aan het behoud van een normaal vetgehalte in het bloed. De inname van DHA door de moeder ondersteunt de normale ontwikkeling van de ogen en hersenen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. De combinatie van EPA en DHA samen is gunstig voor behoud van een normale bloeddruk en goed voor het hart.

Kijk voor meer informatie over de gezondheidseffecten van de vetzuren EPA en DHA op de omega-3 pagina.

Visolie in voeding

Vooral de vette vissoorten bevatten veel omega-3 vetzuren, zoals zalm, haring en forel. Witvis bevat minder omega-3 vetzuren. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om één keer per week een portie vette vis te eten, zoals makreel, haring, zalm, ansjovis of sardines.

Visolie in voedingssupplementen

Veel voedingssupplementen met visolie zijn capsules die je kan slikken. Visolie is ook vloeibaar verkrijgbaar, met of zonder smaakje, die je via een lepel of gemengd met een andere vloeistof kan innemen. Wanneer de visvetzuren aanwezig zijn in de natuurlijke triglyceriden vorm, worden deze over het algemeen beter opgenomen in het lichaam. Supplementen die natuurlijke triglyceriden bevatten, zijn vanwege het benodigde productieproces vaak wel duurder. Indien een visoliesupplement natuurlijke triglyceriden bevat, wordt dit vaak op het etiket vermeld bij de productnaam en/of in de samenstellingstabel.

Wanneer is een aanvulling met Visolie nuttig?

Een aanvulling met een visolie supplement is in meerdere situaties nuttig. Veel mensen halen het niet om elke week vis te eten. Het nemen van een visoliesupplement kan dan een alternatief zijn. Daarnaast kan het voor bepaalde mensen goed zijn om visolie te slikken, omdat zij baat hebben bij een extra inname van EPA en DHA. Dit geldt bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen, kinderen en ouderen.

Lees meer over wanneer een supplement met omega-3 vetzuren nuttig is op de omega-3 pagina.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Visolie?

Het noodzakelijk om elke dag een bepaalde hoeveelheid EPA en DHA in te nemen om een gezondheidseffect te behalen. Op het etiket staat vermeld hoeveel je van het voedingssupplement moet gebruiken. Het is belangrijk om nooit meer dan 5 gram EPA en DHA samen per dag te gebruiken.

Hoeveel Visolie per dag?

De gezondheidsraad adviseert voor volwassenen om per dag 200 milligram EPA en DHA- vetzuren binnen te krijgen. Dit staat ongeveer gelijk aan één keer per week vette vis eten.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat visolie effect heeft?

Het is lastig te zeggen hoe lang het duurt voordat je een effect merkt van visolie. Veel mensen gebruiken visolie vanwege de gezondheidseffecten van EPA en DHA. Je zal in de meeste gevallen niet direct een concreet effect ervaren. Bij verschillende onderzoeken die zijn gedaan naar de gezondheidseffecten van EPA en DHA, werden de vetzuren gedurende weken tot jaren gebruikt.

Wat zijn de bijwerkingen van visolie?

Over het algemeen ervaren mensen geen ongewenste effecten na gebruik van visolie. In sommige gevallen kunnen mensen last krijgen van buik- en darmklachten, oprispingen, een vieze smaak in de mond en uitslag. Ervaar je negatieve effecten? Meld dit bij de fabrikant en bij het bijwerkingencentrum Lareb.

Bevat visolie zware metalen?

Visolie wordt vaak tijdens het productie proces gezuiverd, waardoor verontreinigingen, zoals zware metalen, verwijderd worden. Daarnaast is voor voedingssupplementen met visolie het maximumgehalte voor kwik lager, dan voor verse vis. Lees meer over verontreinigingen in verse vis.

Heeft visolie nemen voordelen voor sporters?

Uit onderzoek is gebleken dat een hoge dosis visolie kan helpen bij sneller herstel en minder spierpijn na een intensieve sportoefening, zoals squaten. Er is echter meer onderzoek nodig om dit te bevestigen. Lees meer over visolie bij sneller herstel na sporten.

Bestaat er ook vegetarische visolie?

Visolie is afkomstig van vissen en is daarom niet vegetarisch. Er bestaat wel een vegetarisch alternatief voor visolie, namelijk algenolie. Algenolie is plantaardig en bevat net zoals visolie de omega-3 vetzuren EPA en DHA.

visolie