Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines

Gebruik je slaapmiddelen of antidepressiva? Let op met tryptofaan

Tryptofaan

Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat supplementen met tryptofaan niet goed samen gaan met bepaalde medicijnen zoals slaapmiddelen of antidepressiva. Het gelijktijdig gebruik met slaapmiddelen of antidepressiva kan leiden tot een versterking van het effect van de medicijnen en dit kan bepaalde bijwerkingen geven. Dit versterkende effect wordt ook wel een wisselwerking of interactie genoemd. Hoe kan tryptofaan de werking van slaapmiddelen en antidepressiva beïnvloeden? En wat is het gebruiksadvies?

Tryptofaan en slaapmiddelen

Slaapmiddelen zijn medicijnen die vooral bij slapeloosheid worden gebruikt. Slaapmiddelen werken vaak kalmerend en kunnen helpen om in slaap te vallen of door te slapen. Voorbeelden van slaapmiddelen zijn temazepam, midazolam en zopiclon. Tryptofaan heeft een kalmerende werking. Wanneer tryptofaan samen met slaapmiddelen wordt gebruikt, kan het versuffende effect van het slaapmiddel worden versterkt.

Tryptofaan en antidepressiva

Antidepressiva zijn medicijnen die bij angst en depressie worden gebruikt. Een depressie is een aandoening waarbij iemand zich gedurende een lange periode somber voelt en moeilijk plezier kan ervaren. Antidepressiva kunnen de werking van bepaalde neurotransmitters beïnvloeden, waaronder serotonine. Neurotransmitters zijn signaalstoffen in de hersenen die invloed hebben op je stemming. Er zijn verschillende soorten antidepressiva die allemaal net een andere werking hebben. Voorbeelden van antidepressiva zijn citalopram, paroxetine, mirtazapine en venlafaxine. Tryptofaan is een voorloperstof van serotonine. Tryptofaan kan dus, net als antidepressiva, invloed hebben op de werking van serotonine. Bij gelijktijdig gebruik van tryptofaan en antidepressiva kan het effect van antidepressiva daardoor worden versterkt. Je kan dan last krijgen van symptomen zoals rusteloosheid, misselijkheid en minder concentratie.

Advies als je slaapmiddelen of antidepressiva gebruikt

Gebruik je tryptofaan? Laat dit dan weten aan je arts en apotheker. Gebruik geen tryptofaan als je een slaapmiddel of antidepressivum gebruikt of als de arts je dit wil voorschrijven.

Bekijk voor meer informatie over tegelijk gebruik van medicijnen en voedingssupplementen onze informatiepagina

Tryptofaan