Taurine
Taurine is een zwavelhoudende, aminozuurachtige stof, die voornamelijk voorkomt in vlees en vis. Het is strikt genomen geen aminozuur, maar wordt wel vaak zo aangeduid. De stof komt van nature voor in ons lichaam en het wordt ook in het lichaam gevormd uit de aminozuren cysteïne en methionine. Ook vitamine B6 is hiervoor belangrijk.
De vorming van taurine is beperkt en dus moet je taurine ook innemen met de voeding. Taurine speelt een belangrijke rol in het lichaam, onder andere voor ons hart en onze spieren.
Wat doet Taurine voor je gezondheid?
Taurine vervult een belangrijke functie in ons zenuwstelsel en onze hartspier.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van taurine in voeding en voedingssupplementen. Er zijn aanwijzingen dat taurine de volgende gezondheidseffecten heeft in het lichaam:
- Taurine is van belang voor het zenuwstelsel en spieren
- Het draagt bij aan de hartfunctie en is goed voor de bloeddruk
- Het ondersteunt de leverfunctie
- Taurine heeft een antioxidant functie, ter bescherming van cellen en weefsels
- Het ondersteunt de conditie van het oog
Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.
Taurine in voeding
Vooral in eiwitrijk dierlijk voedsel komt veel taurine voor. Voorbeelden zijn vlees, vis, schaaldieren en gevogelte. Met name schelp- en schaaldieren bevatten veel taurine. Plantaardige eiwitten bevatten geen taurine. Taurine wordt ook veel verwerkt in energiedrankjes.
Taurine in voedingssupplementen
Taurine wordt veel verkocht als voedingssupplement, vooral als enkelvoudig aminozuurpreparaat. Ook wordt het soms gecombineerd met magnesium.
Wanneer is een aanvulling met Taurine nuttig?
Veganistisch eetpatroon
Mensen die een strikt veganistisch eetpatroon volgen, krijgen vrijwel geen taurine binnen via de voeding. Het lichaam maakt zelf taurine aan, maar een aanvulling kan soms nuttig zijn.
Lage inname vitamine B6
Voor de aanmaak van taurine in het lichaam is vitamine B6 nodig. Mensen die een lage vitamine B6 status hebben in het lichaam kunnen baat hebben bij een aanvulling met taurine.
Baby’s
Bij baby’s en jonge kinderen is het vermogen om zelf taurine te maken nog onvoldoende ontwikkeld. Het wordt daarom toegevoegd aan flesvoeding en taurine zit ook in de moedermelk.
Waar moet ik op letten bij gebruik van Taurine?
Tekort taurine
Een tekort aan taurine komt zelden voor. Wel zijn er groepen die vaak een lagere taurine status in het bloed hebben, zoals bijvoorbeeld veganisten of mensen met diabetes.
Veilige inname
Een inname die dagelijks inneemt met de voeding wordt als veilig beschouwd. Dagelijkse innames variëren van 40 tot 400 mg per dag.
Hoeveel Taurine per dag?
Er zijn geen officiële aanbevelingen voor de hoeveelheid taurine. Het wordt gebruikt om de hierboven genoemde gezondheidseffecten. Meestal krijg je met een voedingssupplement met taurine hoeveelheden binnen, die niet noemenswaardig bijdragen aan je dagelijkse eiwitinname.