B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Rodegistrijst (Monacoline)

Rodegistrijst komt uit China, waar men meer dan 2000 jaar geleden begonnen is met het fermenteren van witte rijst met de gist Monascus purpureus. Hierdoor kreeg de rijst een dieprode kleur. Rode gist rijst maakt daar tot de dag van vandaag deel uit van de dagelijkse voeding. In Westerse landen wordt rode gist rijst vooral gebruikt als voedingssupplement. 

Monacolinen, waaronder Monacoline K, zijn bestanddelen van rood gefermenteerde rijst. Ze dragen bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalte in het bloed.

Wat doet Rodegistrijst (Monacoline) voor je gezondheid?

Rodegistrijst heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

  • 10 mg Monacoline K uit rodegistrijst draagt bij aan het behoud van normale cholesterolgehalten in het bloed. Cholesterol is er in verschillende vormen, waaronder het ongunstige LDL en het gunstige HDL. De verhouding tussen deze twee vormen is belangrijk voor je gezondheid.

Er zijn ook aanwijzingen dat rodegistrijst gunstig is voor de gezondheid van het hart. Dit moet nog verder worden onderzocht.

Rodegistrijst (Monacoline) in voeding

Rodegistrijst ontstaat door fermentatie. Door het toevoegen van de gist ‘Monascus Purpureus’ krijgt witte rijst een donkerrode kleur. Tijdens dit proces wordt de stof Monacoline K gevormd. In Aziatische landen wordt rodegistrijst van oudsher gegeten.

Rodegistrijst (Monacoline) in voedingssupplementen

In Nederland wordt rodegistrijst verkocht als voedingssupplement, voor behoud van normale cholesterolgehalte in het bloed. De maximale dagdosering Monacolinen uit rodegistrijst is 2,99 mg.

Wanneer is een aanvulling met Rodegistrijst (Monacoline) nuttig?

Een supplement met Monacoline K uit rodegistrijst heeft een vergelijkbare werking als een statine. Bij het gebruik van statines, voor je cholesterol, kun je het beste een aanvulling met rodegistrijst overleggen met je huisarts of apotheker.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Rodegistrijst (Monacoline)?

In sommige gevallen kunnen er bijwerkingen ontstaan door het gebruik van rodegistrijst supplementen, bijvoorbeeld spierpijn en maag- en darmklachten. Deze bijwerkingen lijken op die van statines, een medicijn voor het verlagen van cholesterol. Wanneer men stopt met gebruik van rodegistrijst, verdwijnen in de meeste gevallen de bijwerkingen. Ervaar jij bijwerkingen bij gebruik van rode gistrijstsupplementen? Meld dit dan bij het Lareb.

Bij het optreden van bijvoorbeeld spierpijn, kan het nuttig zijn de voeding aan te vullen met co-enzym Q10 en vitamine D supplementen.

Bij gebruik statines en andere producten met rodegistrijst

Bij gebruik van cholesterolverlagende medicatie, zoals statines, of andere rodegistrijst producten, is het niet verstandig om dit samen met rodegistrijst supplementen te gebruiken. Gebruik van een rodegistrijst supplement kun je dan het beste met een deskundige overleggen.

Zwangerschap

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over de veiligheid van rodegistrijst tijdens zwangerschap en borstvoeding. Het advies is daarom om het niet te gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Kinderen & Ouderen

Het advies is om rodegistrijst niet te gebruiken wanneer je jonger dan 18 jaar of ouder dan 70 jaar bent. Er zijn namelijk onvoldoende gegevens bekend over de veiligheid van rodegistrijst bij jongeren onder de 18 en ouderen boven de 70 jaar.

Hoeveel Rodegistrijst (Monacoline) per dag?

De maximale dagdosering van Monacolinen uit rodegistrijst is 2,99 mg.