Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen

Resveratrol

Resveratrol

Vroeger hoorde je  wel eens dat een glas rode wijn op zijn tijd goed zou zijn voor hart en bloedvaten. Deze uitspraak werd gedaan vanwege verschillende stoffen (polyfenolen) in wijn, waaronder de stof resveratrol. Inmiddels weten we dat de nadelen van de alcohol in wijn niet opwegen tegen de voordelen van de polyfenolen in wijn. Resveratrol is één van de belangrijkste stoffen in rode wijn die mogelijk invloed heeft op hart en bloedvaten. Er is de laatste jaren veel belangstelling voor de rol van deze stof in relatie tot onze gezondheid. Resveratrol wordt uit druiven gehaald, maar ook uit de plant Japanse Duizendknoop. Deze plant wordt van oudsher al gebruikt in de traditionele geneeskunde.

Wat doet Resveratrol voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met resveratrol uit de Japanse duizendknoop of druif staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie:

  • Resveratrol heeft een antioxidant werking, ter bescherming van gezonde cellen en weefsels
  • Bij ongemakken rondom de menstruatie
  • Resvetratrol heeft een gunstige werking op hart en bloedvaten

Resveratrol in voeding

Resveratrol komt van nature voor in verschillende vruchten zoals druiven, appels, pruimen, bessen en pruimen. Ook zit het in tomaat, olijven, noten en pinda’s, cacao en soja. De grootste hoeveelheid resveratrol kun je vinden in de schil van blauwe druiven.

Resveratrol in voedingssupplementen

Er zijn ook voedingssupplementen met een geconcentreerde vorm van resveratrol verkrijgbaar. Voedingssupplementen bevatten trans-resveratrol, de actieve vorm. De resveratrol kan op drie manieren verkregen worden:

  • uit natuurlijke bron. Veelal wordt de resveratrol dan verwerkt uit de Japanse duizendknoop, of uit druiven. Op het etiket staat dan naast (trans)-resveratrol de plant genoemd, waar resveratrol uit gewonnen is.
  • synthetisch geproduceerd. Op het etiket staat vermeld: trans-resveratrol.
  • geproduceerd via een fermentatieproces van de gist Saccharomyces cerevisiae. Op het etiket staat vermeld: trans-resveratrol.

Aan sommige voedingssupplementen met resveratrol wordt zwartepeperextract toegevoegd. Een veelgebruikte vorm van zwartepeperextract staat bekend onder de merknaam Bioperine®. Zwarte peper zorgt ervoor dat resveratrol gemakkelijker in je lichaam wordt opgenomen.

Wanneer is een aanvulling met Resveratrol nuttig?

Wanneer je veel van je lichaam vraagt, zoals bij sport, stresssituaties of zwaar lichamelijk werk, kun je baat hebben bij extra antioxidanten uit groente en fruit, eventueel aangevuld met een voedingssupplement met antioxidanten zoals resveratrol.

Menstruatie
Als je last hebt van ongemakken tijdens en rondom de menstruatie kan een aanvulling met resveratrol mogelijk nuttig zijn. Er zijn aanwijzingen dat het de ongemakken helpt te verminderen.

Hart en bloedvaten
Resveratrol heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten. Als je deze wil ondersteunen, kan een aanvulling met resveratrol dus nuttig zijn.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Resveratrol?

Raadpleeg vóór gebruik je arts of apotheker bij medicijngebruik. Resveratrol kan mogelijk de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden.

Voor synthetische resveratrol is het maximumgehalte in voedingssupplementen 150 mg per dag.

Resveratrol komt ook van nature in planten voor, zoals in de Japanse duizendknoop. Daarvoor is geen maximum vastgesteld. Ook voor resveratrol verkregen uit fermentatie is geen maximum vastgesteld. Houd je aan de aanbevolen dosering die op de verpakking van supplementen staat vermeld.

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van resveratrol tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Hoeveel Resveratrol per dag?

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van resveratrol in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Houd je altijd aan het gebruiksadvies op de verpakking van het supplement. Een gebruikelijke dosering van resveratrol uit een natuurlijke bron is 100 tot 350 mg per dag.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat resveratrol werkt?

Het is lastig te zeggen hoelang het duurt voordat je een effect merkt van resveratrol. Dit is afhankelijk van het soort supplement, de dosering en de reden waarom je het supplement gebruikt. Verschillende onderzoeken waarbij deelnemers positieve effecten ondervonden van resveratrol, werden uitgevoerd in periodes van 4 weken tot 6 maanden.

Is het gebruik van resveratrol veilig?

Resveratrol wordt over het algemeen zonder nadelige effecten gebruikt. Bij hoge doseringen kun je last krijgen van je maag en darmen. Het is dan aan te raden om te stoppen of een lagere dosering te gebruiken.

Raadpleeg voor gebruik een arts of apotheker als je medicijnen gebruikt. Resveratrol kan mogelijk de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden.

Resveratrol