Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen

Resveratrol

Je hoort wel eens dat een glas rode wijn op zijn tijd goed is voor hart en bloedvaten. Resveratrol is één van de belangrijkste stoffen in rode wijn die mogelijk deze invloed heeft. Er is de laatste jaren veel belangstelling voor de rol van deze stof in relatie tot onze gezondheid.

Resveratrol behoort tot de polyfenolen.

Wat doet Resveratrol voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met resveratrol uit de Japanse duizendknoop staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie:

  • Resveratrol heeft een antioxidant werking, ter bescherming van gezonde cellen en weefsels
  • Bij ongemakken rondom de menstruatie

Ook zijn er aanwijzingen dat polyfenolen, waaronder resveratrol, een gunstige invloed hebben op hart- en bloedvaten. Bewijs voor dit effect is nog klein.

Resveratrol in voeding

Resveratrol komt voor in diverse plantensoorten, maar vooral in de schil van blauwe druiven.

Resveratrol in voedingssupplementen

Er zijn ook voedingssupplementen met een geconcentreerde hoeveelheid resveratrol verkrijgbaar. Voedingssupplementen bevatten trans-resveratrol, de actieve vorm. De resveratrol kan op drie manieren verkregen worden:

  • uit natuurlijke bron. Veelal wordt de resveratrol dan verwerkt uit de Japanse duizendknoop, of uit een andere plant Op het etiket staat dan naast (trans)-resveratrol de plant genoemd, waar resveratrol uit gewonnen is.
  • synthetisch geproduceerd. Op het etiket staat vermeld: trans-resveratrol.
  • geproduceerd via een fermentatieproces van de gist Saccharomyces cerevisiae. Op het etiket staat vermeld: trans-resveratrol.

Wanneer is een aanvulling met Resveratrol nuttig?

Wanneer je veel van je lichaam vraagt, zoals bij sport, stresssituaties of zwaar lichamelijk werk, kun je baat hebben bij extra antioxidanten uit groente en fruit, eventueel aangevuld met een voedingssupplement met antioxidanten zoals resveratrol.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Resveratrol?

Raadpleeg vóór gebruik je arts of apotheker bij medicijngebruik. Resveratrol kan mogelijk de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden.

Voor synthetische resveratrol is het maximumgehalte in voedingssupplementen 150 mg per dag.

Resveratrol komt ook van nature in planten voor, zoals in de Japanse duizendknoop. Daarvoor is geen maximum vastgesteld. Ook voor resveratrol verkregen uit fermentatie is geen maximum vastgesteld. Houd je aan de aanbevolen dosering die op de verpakking van supplementen staat vermeld.

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van resveratrol tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Hoeveel Resveratrol per dag?

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van resveratrol in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Houd je altijd aan het gebruiksadvies op de verpakking van het supplement.