B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Propolis

Propolis is een harsachtige substantie die geproduceerd wordt door bijen ter versteviging van de bijenkorf. Het isoleert en beschermt de bijenkorf tegen verwering en roofdieren. In de oudheid werd propolis gebruikt door de Egyptenaren om mummies te balsemen en de oude Grieken gebruikten het voor littekens en als desinfectiemiddel. Tegenwoordig kun je propolis kopen als voedingssupplement.

Wat doet Propolis voor je gezondheid?

Voor propolis zijn er geen gezondheidsclaims die op de verpakking van een voedingssupplement met propolis mogen worden vermeld.

Wel wordt er veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van propolis in voedingssupplementen, onder andere in relatie tot:

  • het immuunsysteem en
  • orale gezondheid, zoals het tandvlees.

Bewijs voor dergelijke gezondheidseffecten is echter nog klein.

Propolis kan veel flavonoïden bevatten. Bekijk deze pagina voor meer informatie over flavonoïden.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Propolis?

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van propolis tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van propolis in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt.