B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Zwangerschaps-misselijkheid & probiotica

Probiotica bij zwangerschapsmisselijkheid

Een bekend fenomeen tijdens de zwangerschap is misselijkheid. Soms hebben zwangere vrouwen ook andere ongemakken aan de maag en darmen, zoals obstipatie. De precieze oorzaak hiervan tijdens de zwangerschap is nog niet helemaal duidelijk, maar de grote verandering in je hormonen speelt waarschijnlijk een rol. Heb jij last van zwangerschapsmisselijkheid of ervaar jij een onregelmatige stoelgang? Wist je dat probiotica ondersteuning kunnen bieden en ook nuttig kunnen zijn voor je baby?

Minder misselijk

Onderzoekers uit Amerika hebben onderzoek gedaan naar het gebruik van een probiotica supplement bij zwangerschapsmisselijkheid. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de vrouwen die voor een bepaalde periode probiotica hadden gebruikt minder vaak misselijk waren en ook minder vaak moesten overgeven. Ook merkten de vrouwen dat ze wat minder moe waren, meer eetlust hadden en minder last hadden van obstipatie.

Bepaalde bacteriën in de darmen zijn volgens de onderzoekers verantwoordelijk voor de misselijkheid. Na het gebruik van de probiotica zagen ze in de ontlasting van de vrouwen dat de bacteriën die misselijkheid veroorzaken afnamen en dat de bacteriën die de misselijkheid voorkomen juist toenamen.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn bacteriën die een gunstige werking kunnen hebben in de darmen. De meesten komen van nature voor in onze darmen. De bacteriën spelen een belangrijke rol bij onze stoelgang, maar ook bij onze gezondheid. Bij het nemen van een probiotica product komen de bacteriën levend aan in de darm. Probiotica kun je nemen als een voedingssupplement. Er zijn echter ook voedingsmiddelen die van nature probiotica bevatten zoals bier, kaas, yoghurt of zuurkool.

Probiotica en je gezondheid

Er zijn aanwijzingen dat inname van probiotica mogelijk goed zijn voor je immuunsysteem en voor een goede stoelgang. Ook zijn er aanwijzingen dat gebruik van probiotica door de moeder tijdens de zwangerschap gunstig zijn voor de ontwikkeling van het afweersysteem en de darmflora van je baby. Daarnaast kan gebruik van probiotica bij baby’s nuttig zijn als deze via een keizersnede is geboren. Bij een geboorte via de natuurlijke weg krijgt de baby namelijk goede bacteriën van haar moeder mee en dat geeft een aanzet tot een gezonde natuurlijke darmflora. Bij een keizersnede gebeurt dit niet, en zou een probiotica supplement voor je baby nuttig kunnen zijn. Er bestaan speciale probiotica supplementen die aan flesvoeding of afgekolfde moedermelk kan worden toegevoegd. Als je kindje borstvoeding krijgt dan krijgt het ook via die weg gezonde bacteriën binnen.

Bron: Liu, A. T., Chen, S., Jena, P. K., Sheng, L., Hu, Y., & Wan, Y. J. Y. (2021). Probiotics Improve Gastrointestinal Function and Life Quality in Pregnancy. Nutrients13(11), 3931.

Probiotica bij zwangerschapsmisselijkheid