Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines

Wat is het verschil tussen pre-, pro- & postbiotica?

Probiotica, prebiotica en postbiotica

Pre- en probiotica zijn voedingssupplementen die je kan nemen voor de werking van je darmen. Misschien heb je deze al eens gebruikt. Maar wist je dat er ook postbiotica zijn? De drie biotica’s verschillen van elkaar. Prebiotica zijn voeding voor de levende bacteriën, de probiotica, in je darmen en postbiotica zijn stofjes die door de probiotica geproduceerd worden. In dit artikel gaan we verder in op de werking van deze stoffen, de effecten op je gezondheid en wanneer suppletie nuttig kan zijn.

Prebiotica

De effecten op je gezondheid
Prebiotica zijn de onverteerbare koolhydraten uit onze voeding. Zij voeden de goede bacteriën in onze darmen, ook wel de probiotica genoemd. Er zijn aanwijzingen dat prebiotica bijdragen aan de balans tussen de goede en slechte bacteriën in onze darmen. Door de groei van goede bacteriën te ondersteunen, kunnen prebiotica een positief effect hebben op je darmwerking en gezondheid. Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om deze effecten te bewijzen.

Specifieke prebiotica, zoals bèta-glucanen kunnen, naast dat ze mogelijk gunstig zijn voor je darmen, effecten op je gezondheid hebben. Zo laten sommige wetenschappelijke artikelen zien dat bèta-glucanen bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte in je bloed en aan een vermindering van de hoeveelheid glucose in je bloed na de maaltijd.

In voeding
Bekende prebiotica zijn voedingsvezels zoals bètaglucanen, inuline en fructo-oligosachariden. Deze voedingsvezels vind je in groente, fruit, brood, graanproducten en peulvruchten, maar ook in voedingssupplementen. Suppletie kan nuttig zijn indien je extra ondersteuning van je darmen wenst. Bijvoorbeeld bij een (tijdelijk) minder goed eetpatroon, onregelmatige stoelgang of bij antibiotica gebruik.

Probiotica

De effecten op je gezondheid
Probiotica zijn op hun beurt de goede bacteriën die veelal van nature in onze darmen voorkomen. Zij zijn belangrijk voor onze gezondheid, doordat ze een rol spelen in een goede stoelgang en een goed functionerend immuunsysteem. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat voedingssupplementen met probiotica de darmen kunnen helpen bij antibiotica gerelateerde diarree.

In voeding
Probiotica zit in gefermenteerde voeding zoals yoghurt, zuurkool, kaas en bier. Voedingssupplementen met probiotica kunnen nuttig zijn voor iedereen die wel wat extra ondersteuning voor de stoelgang of gezondheid kunnen gebruiken. Zoals ouderen, of bij gebruik van antibiotica. Daarnaast kan het nuttig zijn bij kinderen om de darmflora te versterken,  bij zwangerschap of bij geboorte via keizersnede.

Postbiotica

De effecten op je gezondheid
Wellicht minder bekend, maar de laatste jaren is er steeds meer aandacht voor postbiotica. Dit zijn de stoffen die bacteriën (de probiotica) produceren. Dit kan in je darmen gebeuren of tijdens een fermentatieproces van voeding. Fermentatie is een proces waarbij door middel van bacteriën een voedingsmiddel wordt gemaakt, zo maken bacteriën van melk yoghurt. Inname van postbiotica kan gunstig zijn voor je darmen. Het kan ervoor zorgen dat je darmomgeving zuurder wordt, wat gunstig is voor de groei van goede darmbacteriën.

In voeding
Postbiotica komen voor in gefermenteerde voeding zoals yoghurt, zuurkool, tempé, kefir, augurken. Er komen steeds meer voedingssupplementen met postbiotica op de markt. Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om te kijken naar de effecten op de gezondheid. Bekijk hier meer informatie over een wetenschappelijk onderzoek van de gezondheidseffecten van postbiotica.

Probiotica, prebiotica en postbiotica