B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Antibiotica aanvullen met probiotica

Probiotica bij antibiotica

Gebruik jij antibiotica? Of ken je iemand die antibiotica gebruikt? Dan is de volgende informatie belangrijk voor jou. Antibiotica zijn geneesmiddelen die worden gebruikt bij infecties. Ze doden de schadelijke bacteriën of remmen hun groei. Bij ongeveer één op de vier volwassenen geeft antibiotica als bijwerking diarree. Door aanvullend probiotica te gebruiken kan diarree mogelijk worden voorkomen.

Waarom antibiotica aanvullen met probiotica?

Vooral bij gebruik van breedspectrum antibiotica, die werken op meerdere soorten bacteriën, kan je last krijgen van diarree. Gebruik van probiotica tijdens een antibioticakuur kan helpen om diarree te voorkomen. Diarree kan vrij snel na het starten van een antibioticakuur optreden, maar kan ook acht weken na het stoppen met de kuur nog voorkomen. Diarree is meestal tijdelijk, maar vooral bij ouderen, kinderen of mensen met een chronische ziekte kan het leiden tot ondervoeding of uitdroging.

Wanneer neem je probiotica?

Het advies is om tijdens de gehele antibioticakuur en tot 1 à 2 weken na de kuur, aanvullend een probiotica supplement in te nemen. Neem de probiotica 2 uur na inname van de antibiotica in. Communiceer het gebruik met je huisarts.

Welke probiotica?

Voor diverse probioticaproducten, zoals met de bacterie Lactobacillus rhamnosus GG, is er voldoende bewijs dat ze diarree bij een antibioticakuur kunnen voorkomen.

Wat moet je doen bij een antibioticakuur?

Maak je je zorgen of heb je vragen? Neem dan contact op met je arts. Mogelijk kunnen probiotica tijdens een antibioticakuur voor jou een aanvulling zijn om diarree te voorkomen.

Voor een overzicht van andere wisselwerkingen tussen medicijnen en voedingssupplementen: bekijk deze pagina.

Probiotica bij antibiotica