B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Prebiotica

Prebiotica is een verzamelterm voor onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels die goede bacteriën in de darm voeden. Ze komen onveranderd in de dikke darm aan. Daar stimuleren ze selectief de groei en activiteit van (goede) bacteriën in de dikke darm, de probiotica. Probiotica spelen een belangrijke, positieve rol in onze gezondheid. Een voorbeeld van prebiotica zijn beta-glucanen uit gerst en haver.

Wat doet Prebiotica voor je gezondheid?

Het specifieke prebioticum beta-glucaan heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

  • Beta-glucanen dragen bij aan de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed, bij een inname van minstens 1 gram beta-glucanen per dag uit haver, haver-zemelen, gerst of gerstzemelen
  • Beta-glucanen uit haver en gerst als onderdeel van een maaltijd dragen bij tot de vermindering van de bloedglucosestijging na de maaltijd, bij minstens 4 gram beta-glucanen uit haver en gerst bij 30 gram koolhydraten

Deze hoeveelheden beta-glucanen krijg je niet binnen met enkel voedingssupplementen. Het gaat dus vaak om een combinatie van beta-glucanen uit voeding en voedingssupplementen.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van andere prebiotica. Voor een normale werking van het immuunsysteem is balans tussen de goede en slechte darmbacteriën in je darmen belangrijk. Diverse andere prebiotica hebben mogelijk een positieve invloed op deze balans. Er zijn aanwijzingen dat prebiotica een positief effect kunnen hebben op de stoelgang en de weerstand. Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

Prebiotica in voeding

Prebiotica zitten in groente, fruit, brood, graanproducten en peulvruchten. Voorbeelden van prebiotica zijn inuline, fructo-oligosachariden (FOS), pectines en glucanen.

Prebiotica in voedingssupplementen

Prebiotica komt in voedingssupplementen voor als poeder, of als capsules waar het poeder in verwerkt is. Vaak bevat een voedingssupplement veel verschillende soorten prebiotica.

Wanneer is een aanvulling met Prebiotica nuttig?

Prebiotica kunnen nuttig zijn als een goede ondersteuning van de darmen gewenst is. Bijvoorbeeld bij slechte eetgewoonten, onregelmatige stoelgang of bij antibiotica gebruik.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Prebiotica?

Bij een teveel aan prebiotioca kan je last krijgen van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit gaat over als je minder prebiotica inneemt.

Gebruik van prebiotica voedingssupplementen tijdens zwangerschap en borstvoeding is veilig.

Hoeveel Prebiotica per dag?

Er is geen eenduidig advies voor de hoeveelheid prebiotica per dag. Volg altijd het gebruiksadvies op de verpakking.