B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

NAD+

NAD+ (nicotinamide-adenine-dinucleotide) is een natuurlijke stof die in menselijke en dierlijke cellen voorkomt. Het is betrokken bij de energieproductie in onze cellen. NAD+ ondersteunt de mitochondriën, de energiefabrieken van ons lichaam, bij het omzetten van voedingsstoffen in energie. Daarnaast speelt NAD+ een belangrijke rol bij DNA-herstel en cel gezondheid. NAD+ wordt van nature door het lichaam aangemaakt, maar de hoeveelheid neemt af bij het ouder worden. Een aanvulling kan daarom mogelijk nuttig zijn bij het ouder worden. In wetenschappelijk onderzoek is een afname in NAD+ in verband gebracht met veroudering en verminderde energie.

Wat doet NAD+ voor je gezondheid?

Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van NAD+. Er zijn aanwijzingen dat het een rol speelt in het tegen gaan van (cel)veroudering. Ook zijn er aanwijzingen dat het mogelijk een positief effect heeft op de hart- en bloedvaten, het bloedsuikermetabolisme en het cholesterolgehalte. Enkele studies laten een verband zien tussen NAD+ en vermoeidheid, fysieke prestaties en cognitief functioneren. Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

De aanmaak van NAD+ in je lichaam

NAD+ wordt in het lichaam aangemaakt via drie hoofdroutes. Bij route één, de meest belangrijke en efficiënte route, wordt NAD+ gevormd uit nicotinamide (NAM), een vorm van vitamine B3. Via deze route wordt NAM via één tussenstap omgezet in NAD+. Bij de tweede route wordt nicotinezuur (NA), een andere vorm van vitamine B3, door middel van energie (ATP) via meerdere tussenstappen omgezet in NAD+. Bij de derde route wordt het aminozuur tryptofaan (Trp) omgezet in NAD+. Deze route is niet zo efficiënt, maar wel belangrijk, omdat er via deze weg zonder vitamine B3 NAD+ gemaakt kan worden. Bij een vitamine B3 tekort kan er dan nog steeds NAD+ gemaakt worden.

De aanmaakt van NAD+ in het lichaam

NAD+ in voeding

NAD+ komt niet voor in voedingsmiddelen, maar je lichaam kan vitamine B3 omzetten in NAD+. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B3 kunnen dus bijdragen aan de hoeveelheid NAD+ in je lichaam. Onder andere in vlees, vis, volkoren graanproducten, groente en aardappelen zit veel vitamine B3.

NAD+ in voedingssupplementen

Voedingssupplementen bevatten altijd een voorloperstof van NAD+. Het is namelijk niet mogelijk om NAD+ direct in een voedingssupplement te stoppen. NAD+ is zeer instabiel en heeft een lage biobeschikbaarheid. De voorloperstoffen Nicotinamide Riboside (NR) en de combinatie van Nicotinamide en D-ribose (NDR) worden het vaakst toegepast in voedingssupplementen. Soms wordt er ook NADH gebruikt als voorloperstof voor NAD+ in een voedingssupplement. Voedingssupplementen kunnen ook een combinatie van verschillende voorloperstoffen bevatten die allemaal omgezet kunnen worden in NAD+.

Wanneer is een aanvulling met NAD+ nuttig?

Bij het ouder worden
Naarmate we ouder worden, wordt de natuurlijke productie van NAD+ minder efficiënt. Een aanvulling kan dan nuttig zijn. In de wetenschappelijke literatuur is een afname van NAD+ in verband gebracht met veroudering en verminderde energie. Dit moet echter nog beter onderzocht worden.

Inspanning en vermoeidheid
Er zijn aanwijzingen uit de wetenschappelijke literatuur dat NAD+ een rol speelt bij vermoeidheid, fysieke prestaties en cognitief functioneren. Wanneer je een grote inspanning moet leveren, bijvoorbeeld als sporter, of bij vermoeidheid kan een aanvulling mogelijk nuttig zijn.

Waar moet ik op letten bij gebruik van NAD+?

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van NAD+ tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Veilige inname

De veilige inname voor de voorloperstof Nicotinamide Riboside (NR) is door de Europese voedselveiligheids autoriteit (EFSA) vastgesteld op 300 milligram per dag. Voor Nicotinamide en D-ribose (NDR) is de veilige inname door EFSA vastgesteld op 900 mg Nicotinamide en 2500 mg D-ribose per dag voor de gemiddelde volwassene.

Voor NADH zijn er aanwijzingen in de literatuur dat een hoeveelheid tot 10 mg per dag gedurende 3 maanden veilig is. Hogere doseringen zijn mogelijk veilig voor kortdurend gebruik.

Hoeveel NAD+ per dag?

Er is geen eenduidig advies voor de hoeveelheid per dag. Veel gebruikte doseringen zijn 100 tot 300 mg Nicotinamide Riboside (NR) per dag of 50-350 milligram Nicotinamide in combinatie met 250-1200 mg D-ribose (NDR) per dag. Een veel gebruikte dosering NADH is 10 tot 50 milligram per dag.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen NAD+ en NADH?

NAD+ kan in het lichaam worden omgezet in NADH en andersom. NADH is een meer stabielere vorm van NAD+. NAD+ is een zeer instabiel molecuul waardoor het niet als zodanig in een voedingssupplement gestopt kan worden.

Wat zijn de bijwerkingen van NAD+?

Over het algemeen ervaren mensen geen ongewenste effecten na gebruik van voorlopers van NAD+. Stop met gebruik bij (ernstige) bijwerkingen en meld dit bij de fabrikant of bij het bijwerkingencentrum Lareb.