B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Wat is MSM en waar kun je het voor gebruiken?

MSM

MSM is een afkorting van methylsulfonylmethaan, een bron van zwavel die van nature in je lichaam voorkomt. In bindweefsel, rode bloedcellen, spieren, huid haar en nagels wordt zwavel terug gevonden. MSM is ook als voedingssupplement te koop, maar waar kun je MSM voor gebruiken?

Gezondheidseffecten

Op de verpakking van een voedingssupplement met MSM zul je niet terug vinden wat het voor je gezondheid kan doen. Dat komt omdat er geen gezondheidsclaims voor MSM zijn toegestaan. MSM is een bron van zwavel. Zwavel is een onderdeel van verschillende weefsels in je lichaam. Er zijn wel aanwijzingen dat zwavel uit MSM gezondheidseffecten heeft in je lichaam. Deze effecten zijn alleen nog niet wetenschappelijk bewezen. In dit artikel zetten we voor je uiteen waar je MSM voor kunt gebruiken.

Ondersteuning van gewrichten

Voedingssupplementen met MSM worden vaak gebruikt door mensen die hun gewrichten willen ondersteunen. Vaak zit MSM dan samen met glucosamine en chondroïtine in een product. Kraakbeen is een belangrijk onderdeel van gezonde gewrichten. In kraakbeen wordt veel zwavel terug gevonden. Er zijn aanwijzingen dat een aanvulling met MSM het kraakbeen kan ondersteunen.

Voor de ouder wordende huid

Bij het ouder worden kan de huid zijn stevigheid wat verliezen. Een belangrijke bouwsteen van de huid is collageen. Collageen is een eiwit dat je lichaam zelf aanmaakt. Zwavel is onderdeel van collageen. Er zijn aanwijzingen dat een aanvulling van zwavel door middel van MSM de aanmaak van collageen kan ondersteunen.

Bij fanatiek sporten

Als je fanatiek sport wordt er heel wat van je spieren en gewrichten gevraagd. Wat MSM voor je gewrichten zou kunnen betekenen is hierboven al besproken. Er zijn ook aanwijzingen dat MSM je spieren kan ondersteunen. Bij het sporten kunnen er kleine beschadigingen in de spieren ontstaan. Dit merk je meestal als spierpijn en is onschuldig. Wanneer er beschadigingen in de spier ontstaan komen er een aantal stoffen vrij, onder andere creatine kinase en billirubine. Er zijn aanwijzingen dat er bij gebruik van MSM minder van die stoffen vrijkomen. Er is echter meer onderzoek nodig om dit te bewijzen.

Ondanks het feit dat er geen wetenschappelijke onderbouwingen zijn, wordt MSM dus gebruikt voor de ondersteuning van gewrichten, bij fanatiek sporten en voor de ouder wordende huid.

MSM