B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

MSM (zwavel)

MSM, methylsulfonylmethaan, is een bron van zwavel. Zwavel is een mineraal en een bestanddeel van veel stoffen in ons lichaam. Het komt met name voor in eiwitrijke weefsels zoals spieren, huid, haar, angels en bindweefsel zoals kraakbeen. Zwavel zorgt mogelijk voor de stevigheid en bescherming van deze weefsels. Ook in de natuur komt zwavel voor. Bepaalde stenen, vulkanisch materiaal en regenwater bevat zwavel. Wij krijgen het binnen via voeding, met name via fruit en groente. MSM (methylsulfonylmethaan) is organisch gebonden zwavel en wordt veel toegepast in voedingssupplementen.

Wat doet MSM (zwavel) voor je gezondheid?

Over de gezondheidseffecten van zwavel is nog niet veel bekend. Er zijn aanwijzingen dat MSM bepaalde gezondheidseffecten heeft in het lichaam, omdat zwavel een onderdeel is van aminozuren en eiwitten. Zo is het mogelijk goed voor de ondersteuning van het bewegingsapparaat, onze spieren en gewrichten. Bijvoorbeeld bij ouderen of sporters. Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

MSM (zwavel) in voeding

Zwavel is een mineraal dat veel voorkomt in de natuur, vooral in de vorm van MSM. MSM komt in kleine hoeveelheden in onze voeding voor: bijvoorbeeld in noten, vis, vlees, zuivelproducten en in wat lagere hoeveelheden in fruit, groente en peulvruchten.

MSM (zwavel) in voedingssupplementen

MSM is als voedingssupplement vaak verkrijgbaar als poeder. Het is ook verkrijgbaar in combinatie met glucosamine en chondroïtine, vaak in de vorm van een tablet of capsule.

Wanneer is een aanvulling met MSM (zwavel) nuttig?

Voor ouderen die hun bewegingsapparaat willen ondersteunen kan een aanvulling met MSM in de vorm van voedingssupplementen nuttig zijn. Ook fanatieke sporters kunnen mogelijk baat hebben bij MSM voor de spieren en gewrichten. Daarnaast ondersteunt zwavel mogelijk de aanmaak van collageen, een belangrijk onderdeel van de huid.  Lees hier meer over waar je MSM voor kunt gebruiken.

Er zijn ook bronnen die beweren dat MSM gunstig zou zijn voor mensen met hooikoorts of een andere allergie. Dit effect is echter ook (nog) niet bewezen. MSM wordt ook wel gebruikt op advies van een (orthomoleculair) arts bij bepaalde klachten of aandoeningen.

Waar moet ik op letten bij gebruik van MSM (zwavel)?

Over het algemeen wordt MSM als veilig beschouwd voor toevoeging van supplementen. Voedingssupplementen met MSM zijn er in verschillende doseringen, ze bevatten vaak tussen de 400 en 2000 mg zwavel per dagdosering. De juiste dosering hangt af van de reden waarom je het gebruikt. Voor advies hierover kan je het beste bij een (orthomoleculaire) diëtist/therapeut of de fabrikant terecht. Hoge doseringen MSM worden afgeraden bij zwangerschap en borstvoeding vanwege ontbrekende veiligheidsgegevens.

Hoeveel MSM (zwavel) per dag?

Er is geen vastgestelde aanbevolen hoeveelheid voor zwavel dat je op een dag moet binnenkrijgen. Met bijvoorbeeld 100 gram kipfilet krijg je 300 milligram zwavel binnen. Veel voedingssupplementen op de markt bevatten MSM (zwavel) in een hoeveelheid tussen 500 en 2000 milligram.