B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Lactoferrine

Lactoferrine is een eiwit dat het lichaam zelf aanmaakt. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen waaruit mensen, dieren en planten zijn opgebouwd. De naam lactoferrine verwijst naar koemelk (lacto), waarin het eiwit voor het eerst is ontdekt en naar ijzer (ferrine) waaraan het kan binden.

Wat doet Lactoferrine voor je gezondheid?

Lactoferrine zit in lichaamsvocht zoals speeksel, zweet en sappen uit je maag en darmen. Ook wordt het door witte bloedlichaampjes uitgescheiden.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van extra toegevoegde eiwitten in voeding en supplementen. Er zijn aanwijzingen dat lactoferrine de volgende gezondheidseffecten heeft in het lichaam:

  • Lactoferrine draagt bij aan het gezond houden van de huid
  • Lactoferrine ondersteunt het immuunsysteem

Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

Lactoferrine in voeding

Lactoferrine komt voor in koemelk, maar ook in melk van andere diersoorten. Een glas melk (250 milliliter) bevat ongeveer 25 milligram lactoferrine.

Voor baby’s

In menselijke borstvoeding zitten veel grotere hoeveelheden lactoferrine. Moedermelk kan concentraties van 5-6 gram lactoferrine per liter bevatten. Lactoferrine bindt aan ijzer in de moedermelk, waardoor het ijzer goed opgenomen kan worden in de darmen van de baby. Ook helpt de grote hoeveelheid lactoferrine in de moedermelk bij de ontwikkeling van een goed werkend immuunsysteem.

Lactoferrine in voedingssupplementen

Lactoferrine wordt vaak als enkelvoudig supplement verkocht. Meestal als capsules. Soms zitten er ook andere ingrediënten in zoals vitamine C of zink.

Wanneer is een aanvulling met Lactoferrine nuttig?

Huid en weerstand

Je lichaam maakt zelf lactoferrine in kleine hoeveelheden aan. Wanneer je je huid of weerstand wilt ondersteunen kan aanvulling met lactoferrine nuttig zijn.

Opname van ijzer

Lactoferrine bindt aan ijzer. Hierdoor kan extra lactoferrine helpen bij de opname van ijzer uit voeding.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Lactoferrine?

Lactoferrine wordt gewonnen uit koemelk. Wanneer je een koemelk allergie of een lactose intolerantie hebt, kun je geen supplementen met lactoferrine gebruiken. Ook zijn supplementen met lactoferrine niet geschikt voor veganisten.

Veilige inname

Er is geen veilige bovengrens vastgesteld voor supplementen met lactoferrine, maar er zijn aanwijzingen dat een dagelijkse inname tot 600 mg veilig is.

 

Hoeveel Lactoferrine per dag?

Er zijn geen officiële aanbevelingen voor lactoferrine zelf. Lactoferrine wordt gebruikt om de hierboven genoemde gezondheidseffecten. Omdat een voedingssupplement met lactoferrine slechts kleine hoeveelheden van het eiwit lactoferrine bevat, is het niet nuttig om dit te nemen om je eiwitinname te verhogen.