B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

L-theanine

L-theanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in theebladeren. Het geeft thee zijn karakteristieke smaak. Het aminozuur L-theanine is niet bij lichaamsprocessen zoals, de vorming van lichaamseiwitten, betrokken. L-theanine wordt van oudsher gebruikt voor ontspanning.

Wat doet L-theanine voor je gezondheid?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van L-theanine in voeding en supplementen. Er zijn aanwijzingen dat L-theanine de volgende gezondheidseffecten heeft in het lichaam:

  • Het is rustgevend en helpt bij een goede nachtrust
  • L-theanine is goed voor de concentratie
  • Helpt bij ongemakken rondom de menstruatie

Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

L-theanine in voeding

L-theanine komt voor in zwarte-, groene- en witte thee. Een kop thee bevat ongeveer 4,5-20 mg theanine.

L-theanine in voedingssupplementen

L-theanine is als supplement verkrijgbaar in capsule of tablet. Soms zitten er in een voedingssupplement met L-theanine ook andere ingrediënten zoals GABA, omega-3 vetzuren of kruiden zoals glidkruid, ashwagandha, citroenmelisse en saffraan.

Wanneer is een aanvulling met L-theanine nuttig?

Stress en concentratie

Wanneer je ondersteuning kan gebruiken tijdens stressvolle periodes of moeite hebt met concentreren kan een aanvulling met L-theanine nuttig zijn.

Menstruatie

Bij ongemakken rondom de menstruatie zoals stemmingswisselingen, gespannen borsten of eetbuien kan L-theanine mogelijk helpen.

Waar moet ik op letten bij gebruik van L-theanine?

Veilige inname

Er is geen veilige bovengrens vastgesteld voor supplementen met L-theanine. Er zijn aanwijzingen dat een dosering van 400 milligram per dag voor kortdurend gebruik veilig is. Er is nog weinig informatie bekend over de veilige bovengrens van L-theanine bij langdurig gebruik.

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van L-theanine tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Hoeveel L-theanine per dag?

Er zijn geen specifieke aanbevelingen voor de inname van L-theanine. Een veel gebruikte dosering in voedingssupplementen L-theanine varieert van 50 milligram per dag tot 400 milligram per dag. Volg altijd het gebruiksadvies op de verpakking.