B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Krillolie

Krillolie wordt gewonnen uit krill. Dat zijn kleine garnaalachtige schaaldieren. Krill voedt zich met plankton en algen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren. Hierdoor bevat krillolie de meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Wat doet Krillolie voor je gezondheid?

In krillolie zit meestal een combinatie van EPA en DHA. Deze vetzuren zijn essentieel: je lichaam ze niet zelf kan aanmaken en daarom moet je ze via voeding binnenkrijgen. Het vetzuur DHA is goed voor de hersenen en het gezichtsvermogen. EPA en DHA gecombineerd is goed voor het hart en de bloeddruk.

Kijk voor meer informatie over de gezondheidseffecten van EPA en DHA op de pagina omega-3 vetzuren pagina.

Krillolie in voeding

Krill, een klein schaaldier, leeft in de oceanen. Het diertje bevat een grote hoeveelheid omega-3 vetzuren. In sommige landen wordt krill als voedsel gegeten, maar meestal wordt krill verder verwerkt tot olie voor voedingssupplementen.

Ook andere schaal- en schelpdieren zoals garnalen bevatten een kleine hoeveelheid omega-3 vetzuren.

Krillolie in voedingssupplementen

Voedingssupplementen met krillolie zijn meestal verkrijgbaar als capsule die je kan innemen. Krillolie is ook in vloeibare vorm verkrijgbaar. De vloeistof kun je dan via een lepel of met andere vloeistof innemen. Krillolie heeft een rode kleur. Dat komt doordat het stofje astaxanthine, een antioxidant, van nature in krillolie aanwezig is. Astaxanthine geeft de krillolie een rode kleur.

Wanneer is een aanvulling met Krillolie nuttig?

Een aanvulling met omega-3 vetzuren via een supplement met krillolie is in meerdere situaties nuttig. Bijvoorbeeld voor mensen die geen vis eten, zwangere vrouwen, kinderen en ouderen. Lees meer over wanneer een supplement met omega-3 vetzuren nuttig is op de omega-3 pagina.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Krillolie?

Om een bepaald gezondheidseffect kunnen bereiken zijn bepaalde innames van EPA en DHA nodig. Het is belangrijk om altijd het etiket van een voedingssupplement te bekijken. Op het etiket staat hoeveel je er van moet gebruiken. Je mag nooit meer dan 5 gram EPA en DHA samen gebruiken per dag.

Hoeveel Krillolie per dag?

Voor volwassenen adviseert de Gezondheidsraad om 200 milligram EPA en DHA- vetzuren per dag binnen te krijgen.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen krillolie en visolie?

Krillolie is afkomstig van krill, dat zijn kleine garnaalachtigen. Visolie komt van vette vissoorten zoals, haring en makreel. Krillolie bevat de omega-3 vetzuren EPA en DHA in een andere vorm dan visolie. In visolie komen de vetzuren voor in de triglyceridenvorm en in krillolie in de fosfolipidenvorm. Lees meer over de verschillen tussen krillolie en visolie.

Is krillolie veilig?

Krillolie is een vrij nieuw voedingsmiddel, dus het is logisch als je vraagtekens zet bij de veiligheid ervan. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft in 2009 de veiligheid van krillolie beoordeeld. De conclusie was dat krillolie veilig is voor kinderen en volwassenen. Vervolgens heeft de Europese Commissie dit ingrediënt toegestaan als veilig ingrediënt in voedingssupplementen, het is opgenomen in een wet.