B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Isoflavonen

Isoflavonen, ook wel fyto-oestrogenen genoemd, horen bij de flavonoïden. Ze zijn van nature aanwezig in bepaalde plantaardige voedingsmiddelen, waarvan het bekendste voorbeeld soja is. Isoflavonen hebben een werking in het lichaam die vergelijkbaar is met het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

Wat doet Isoflavonen voor je gezondheid?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van isoflavonen in voeding en voedingssupplementen. Er zijn aanwijzingen dat isoflavonen de volgende gezondheidseffecten hebben in het lichaam:

  • Soja isoflavonen kunnen helpen bij opvliegers en prikkelbare gevoelens. Dit kan een goede ondersteuning zijn voor vrouwen in de menopauze.
  • Ze kunnen bijdragen aan het behoud van botmassa. Vooral bij vrouwen in de overgang en de jaren daarna.

Er is nog meer wetenschappelijk bewijs nodig om deze effecten te bevestigen.

Isoflavonen in voeding

Isoflavonen zitten in sojaproducten zoals tofu en sojamelk.

Isoflavonen in voedingssupplementen

Isoflavonen, zoals in soja en rode klaver, worden ook als voedingssupplementen verkocht. Vaak zijn dit preparaten speciaal voor vrouwen in de overgang.

Wanneer is een aanvulling met Isoflavonen nuttig?

Vrouwen in de overgang kunnen baat hebben bij een extra inname van isoflavonen.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Isoflavonen?

Veilige inname

Uit gegevens van EFSA uit 2015 (de Europese voedselveiligheidsorganisatie) blijkt dat een extra inname van isoflavonen uit voedingssupplementen tot 150 milligram geen nadelige effecten geeft bij vrouwen tijdens of na de overgang.

Na meer recente onderzoeken zijn er zorgen over de mogelijke negatieve effecten van isoflavonen bij vrouwen met borstkanker en vrouwen met een verhoogd risico op het krijgen van hormonale kanker. Over het algemeen blijkt uit epidemiologisch onderzoek dat isoflavonen juist een beschermend effect hebben. De werkelijke risico’s of mogelijk beschermende effecten door langdurig gebruik van hoog gedoseerde supplementen met isoflavonen zijn nog onvoldoende duidelijk.

Uit voorzorg is terughoudendheid geboden bij gebruik van tamoxifen.

Hoeveel Isoflavonen per dag?

De extra inname van isoflavonen is afhankelijk van het soort flavonoïden en het beoogde effect.