B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Glutathion

Glutathion (GSH) is een peptide die bestaat uit drie aminozuren, namelijk cysteïne, glycine en glutaminezuur. Je lichaam maakt zelf glutathion aan. Glutathion speelt een rol in verschillende lichaamsfuncties, zoals DNA- en eiwitsynthese. Daarnaast is glutathion een antioxidant. Vanwege die eigenschap wordt glutathion gebruikt in voedingssupplementen.

Wat doet Glutathion voor je gezondheid?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van extra inname van glutathion via voeding en supplementen. Er zijn aanwijzingen dat glutathion de volgende gezondheidseffecten heeft in het lichaam:

  • Glutathion heeft een antioxidant werking, ter bescherming van gezonde cellen en weefsels zoals de huid

Glutathion in voeding

Glutathion komt in veel verschillende verse voedingsmiddelen voor zoals groente, fruit, vis, vlees en noten. Vooral asperges, avocado en walnoten bevatten veel glutathion.

Glutathion in voedingssupplementen

Glutathion supplementen zijn verkrijgbaar als capsules die je in kunt nemen of als poeder dat je kunt mengen met water of vruchtensap. Soms zitten er in supplementen met glutathion ook andere ingrediënten met een antioxidant werking zoals zink, selenium, en vitamine C of B-vitamines.

Wanneer is een aanvulling met Glutathion nuttig?

Wanneer je veel van je lichaam vraagt, zoals bij sport, stresssituaties of zwaar lichamelijk werk, kun je baat hebben bij extra antioxidanten uit groente en fruit, eventueel aangevuld met een voedingssupplement met antioxidanten zoals glutathion.

Huid

Er zijn aanwijzingen dat glutathion een antioxidantwerking in de huid heeft. Antioxidanten beschermt de gezonde cellen van de huid tegen schadelijke invloeden die ontstaan door slechte voeding, medicijngebruik, stress, rook, alcohol en Uv-straling. Voor ondersteuning van de bescherming van de huid kan naast een gezonde leefstijl een aanvulling met glutathion nuttig zijn.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Glutathion?

Bij een zeer hoge inname van antioxidanten kunnen ongewenste effecten optreden die het tegenovergestelde zijn van een normale antioxidantwerking. Dat heet een pro-oxidant effect. Houd je daarom altijd aan het gebruiksadvies op de verpakking.

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van glutathion tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Veilige inname

Er is geen veilige bovengrens voor glutathion vastgesteld. Er zijn aanwijzingen dat een dosering tot 500 mg per dag veilig is.

Hoeveel Glutathion per dag?

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van glutathion in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Supplementen met glutathion bevatten vaak een dosering van 100 mg tot 500 mg per dag.