Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen

Glutamine

Glutamine is één van de meest voorkomende aminozuren in het lichaam en is bij meer lichaamsprocessen betrokken dan elk ander aminozuur. Je lichaam kan glutamine zelf aanmaken, maar onderzoek toont aan dat je lichaam onder bepaalde omstandigheden baat heeft bij extra glutamine. Aminozuren zijn bouwstenen voor eiwitten, één van de belangrijke bestanddelen waaruit mensen, dieren en planten zijn opgebouwd.

Wat doet Glutamine voor je gezondheid?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van extra toegevoegde aminozuren in voeding en supplementen. Er zijn aanwijzingen dat glutamine de volgende gezondheidseffecten heeft in het lichaam:

  • Glutamine draagt bij aan een goed immuunsysteem
  • Het ondersteunt de slijmvliezen in maag en darmen
  • Glutamine helpt bij een goede darmfunctie en spijsvertering
  • Het ondersteunt de energiestofwisseling in het lichaam en speelt een centrale rol bij de stofwisseling van aminozuren
  • Voor sneller herstel naar fysieke inspanning

Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

Glutamine in voeding

In vlees, vis, zuivelproducten, eieren en sommige planten, zoals soja en andere peulvruchten zit glutamine.

Glutamine in voedingssupplementen

Glutamine is als voedingssupplement verkrijgbaar in capsules en in poedervorm.

Wanneer is een aanvulling met Glutamine nuttig?

Voor vegetariërs en veganisten

Vlees en zuivel zijn belangrijke bronnen van glutamine. Bij een vegetarisch of veganistisch dieet kan een aanvulling met glutamine supplementen nuttig zijn.

Voor sporters

Er zijn aanwijzingen dat sporters baat kunnen hebben bij glutamine supplementen. Bij mensen die intensief aan spiertraining doen, kan de natuurlijke opslag van glutamine sneller verbruikt worden dan het lichaam kan aanmaken.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Glutamine?

Tekort glutamine

Ondanks dat je lichaam zelf glutamine kan aanmaken, kunnen onder bepaalde omstandigheden een tekort aan glutamine ontstaan. Bijvoorbeeld door stress, ziekte, veel sporten of weinig eten, vasten. Een tekort aan glutamine kun je herkennen aan verminderde weerstand en sporters kunnen het herkennen aan onvoldoende spierherstel.

Veilige inname

De veilige inname van glutamine uit voedingssupplementen is 5,5 gram per dag voor volwassenen, volgens de Nederlandse Gezondheidsraad in 1999. Inmiddels zijn er ook onderzoeken die een hogere veilige dosering aangeven. Bij een te veel aan glutamine in het lichaam kunnen maagklachten ontstaan. Deze reactie is van voorbijgaande aard.

Hoeveel Glutamine per dag?

Voor de bovengenoemde gezondheidseffecten is een dosering van 5 tot 10 gram glutamine per dag aanbevolen. Meestal krijg je met een voedingssupplement met glutamine enkele grammen binnen. Deze hoeveelheid glutamine uit voedingssupplementen draagt ook bij aan je dagelijkse eiwitinname.

Voor gezonde volwassenen geldt dat zij, volgens een aanbeveling van de Gezondheidsraad, 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig hebben. Wanneer je voldoende gevarieerd eet, met zowel dierlijke- als plantaardige eiwitten, haal je in het algemeen waarschijnlijk voldoende eiwitten uit je dagelijkse voeding. Intensief sporten kan je behoefte aan eiwit vergroten.