B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Enzymen

Enzymen is een verzamelnaam voor verschillende stoffen die onder andere bij de spijsvertering zijn betrokken. De verschillende enzymen helpen bij het verteren van koolhydraten, eiwitten en vetten uit voedsel. Je lichaam maakt zelf enzymen aan.

Wat doet Enzymen voor je gezondheid?

Elk enzym heeft een eigen functie in het lichaam. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van spijsverteringsenzymen in voeding en supplementen. Er zijn aanwijzingen dat enzymen de volgende gezondheidseffecten hebben in het lichaam:

  • Ondersteunen het behoud van een gezonde spijsvertering
  • Lactase helpt bij het verteren van lactose

Enzymen in voeding

Je lichaam maakt zelf enzymen aan, maar in sommige voedingsmiddelen zijn ook spijsverteringsenzymen te vinden. Papaja bevat het enzym papaïne, ananas bevat bromelaïne en kiwi bevat actinidaïne. Deze enzymen breken eiwitten af. Mango’s en bananen bevatten amylase,  een enzym dat  koolhydraten afbreekt.

Gefermenteerde producten zoals zuurkool, kefir (een gefermenteerde melkdrank), kimchi (gefermenteerde groente) en miso (gefermenteerde sojabonen) zijn rijk aan verteringsenzymen. Ook honing en bijenpollen bevatten verschillende soorten enzymen zoals amylase en invertase.

Bij het verhitten van voedsel gaat de werking van de aanwezige enzymen gedeeltelijk verloren.

Enzymen in voedingssupplementen

Voedingssupplementen met enzymen kunnen één of meerdere soorten enzymen bevatten. De enzymen in voedingssupplementen kunnen afkomstig zijn uit planten of zijn gemaakt door micro-organismen zoals (gunstige) bacteriën en schimmels. Voedingssupplementen met enzymen zijn meestal verkrijgbaar als tabletten of capsules om in te nemen.

Veel voorkomende enzymen in voedingssupplementen zijn:

  • Amylase voor koolhydraat vertering
  • Cellulase voor vezel vertering
  • Invertase en maltase voor suiker vertering
  • Lactase voor lactose (melksuiker) vertering
  • Lipase voor vet vertering
  • Protease/peptisase (bijvoorbeeld bromelaïne en papaïne) voor eiwitvertering

Wanneer is een aanvulling met Enzymen nuttig?

Lactose intolerantie

Als je niet goed tegen de melksuiker lactose kunt, kan het nemen van het enzym lactase bij de maaltijd helpen bij het verteren van lactose.

Gasvorming en ongemak in de buik

Als je last hebt van gasvorming in de darmen of ander ongemak dan kunnen enzymen mogelijk helpen. Enzymen kunnen de spijsvertering ondersteunen.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Enzymen?

Spijsverteringsenzymen helpen bij het afbreken van voedsel. Als je extra enzymen via een supplement inneemt is het daarom belangrijk om ze tijdens of vlak na de maaltijd in te nemen.

Allergie

Als je een allergie hebt voor papaja, ananas, kiwi of ander fruit dat tot dezelfde familie behoort, dan kun je ook allergisch reageren op enzymen. Let dan goed op dat je een supplement kiest zonder papaïne (papaja), bromelaïne (ananas) of actinidaïne (kiwi).

Veiligheid

Spijsverteringsenzymen zijn over het algemeen veilig. Voor de protease nattokinase geldt dat het verstandig is om een arts te raadplegen als je antistollingsmedicijnen gebruikt. Het is belangrijk dit enzym niet voor een operatie te gebruiken. De protease papaïne kun je niet gebruiken bij zwangerschap en borstvoeding. Voor andere enzymen zijn er onvoldoende gegevens bekend over gebruik van tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Hoeveel Enzymen per dag?

De hoeveelheid enzymen in een supplement wordt meestal niet uitgedrukt in mili- of microgrammen, maar in enzymactiviteit. De enzymactiviteit verteld hoe snel een enzym een stof kan afbreken. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de enzymactiviteit. Op de verpakking van een enzymen supplement kun je termen als GDU, ALU, HUT of SAPU vinden. Dit zijn afkortingen waarin de activiteit van verschillende enzymen wordt uitgedrukt.

Welke enzymactiviteit je nodig hebt is per persoon verschillend.