B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

D-mannose

D-mannose is een monosacharide (suiker) die van nature in veel verschillende soorten fruit voorkomt. Het komt ook voor in sommige cellen van het menselijk lichaam waar het een rol speelt in de stofwisseling. D-mannose wordt vaak door vrouwen gebruikt om de blaas schoon te houden.

Wat doet D-mannose voor je gezondheid?

Er is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van D-mannose in voeding en supplementen gedaan. Er zijn aanwijzingen dat D-mannose kan helpen om de blaas schoon te houden en dat D-mannose de binding van de E. coli bacterie aan de blaas mogelijk kan verminderen. Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

D-mannose in voeding

D-mannose komt van nature voor in vruchten zoals perzik, appel, sinaasappel en bessen zoals cranberries en blauwe bessen. Fruit bevat relatief kleine hoeveelheden D-mannose.

D-mannose in voedingssupplementen

D-mannose is verkrijgbaar als tablet, capsule of poeder. Vaak zit er in supplementen met D-mannose ook cranberry(extract) en vitamine C.

Wanneer is een aanvulling met D-mannose nuttig?

Voedingssupplementen met D-mannose kunnen nuttig zijn als je ondersteuning wil om je blaas schoon te houden.

Waar moet ik op letten bij gebruik van D-mannose?

Veilige inname

Er is geen veilige bovengrens vastgesteld voor supplementen met D-mannose. Er zijn aanwijzingen dat een dosering van 3 gram voor kortdurend gebruik veilig is. Er is nog weinig informatie bekend over de veilige bovengrens van D-mannose bij langdurig gebruik.

Hoeveel D-mannose per dag?

Supplementen met D-mannose bevatten meestal een dosering van 500 mg tot 1000 mg per tablet of capsule. Je kunt D-mannose kortdurend gebruiken, waarbij je een hogere dosering aanhoudt, of  langdurig met een lagere dosering. Lees altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor de aanbevolen dagdosering.